Syrop z marchewki i imbiru dobry na kaszel
Syrop z gotowanej marchewki z imbirem to naturalny środek na przewlekły kaszel. Pomoże także w zapaleniu oskrzeli i astmie. Dobry dla dzieci i dorosłych. Sposób przyrządzenia jest banalnie prosty.
1. Zdrowa i tania marchew
Właściwości zdrowotne i zalety marchwi są znane od wieków. Tania, zdrowa, dostępna cały rok - zalety marchwi można wymieniać bez końca.
Regularne spożywanie wspomaga pracę wielu narządów, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Poprawia wzrok, stan skóry, reguluje pracę układu pokarmowego.
Marchewka jest bogata w witaminy B1, B2, B6, C, E, H, K, PP. Zawiera minerały takie jak magnez, potas, mangan, żelazo oraz silne przeciwutleniacze, które wzmacniające odporność.
Marchewkę warto traktować jak lek, np. na przeziębienie, ponieważ doskonale wzmacnia odporność. Sok z tego warzywa ma właściwości wykrztuśne. Polecany jest w astmie, zapaleniu oskrzeli czy zapaleniu krtani.
Marchew, w przeciwieństwie do innych warzyw, w czasie gotowania nie traci cennych składników odżywczych. Wręcz przeciwnie - jej wartość zdrowotna wzrasta. W gotowanej marchewce jest więcej przeciwutleniaczy oraz kwasu askorbinowego.
Imbir to drugi składnik domowego syropu na kaszel. Działa odkażająco i odświeżająco. Sprawdzi się w infekcjach dróg oddechowych, wspomaga też wydzielanie śluzu. Pomoże przy bólu gardła.
2. Syrop na kaszel
Przeczytaj koniecznie
- Czy wiesz, jak urządzić pokój bezpieczny dla niemowlęcia? Sprawdź koniecznie
- Poznaj sposoby na te najczęstsze dolegliwości
- Alergicy muszą robić to inaczej!Dowiedz się więcej
- O tej piramidzie jeszcze nie słyszałeś. Zobacz, co powinieneś wiedzieć
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- **Dzieciom z reguły nie smakuje. Jak to się dzieje, że dorośli tak ją uwielbiają?**
Jakie działanie ma syrop z marchewki i imbiru? Syrop pomoże przy przewlekłym kaszlu, oczyści płuca z zalegającej wydzieliny. Stosowny jest także przy zapaleniu oskrzeli i astmie.
By przygotować leczniczy wywar, potrzebujemy pół kilograma marchewki. Kolejne składniki to miód, łyżka posiekanego imbiru i woda. Przystępujemy do pracy.
Marchewkę kroimy na drobne kawałki i gotujemy na małym ogniu. Do wrzącej wody dodajemy imbir. Przecedzamy i miksujemy imbir z marchewką. Nie wolno wylewać wody z gotowania. Cześć będzie potrzebna - dodajemy do niej miód.
Następnie łączymy zmiksowaną marchewkę z wodą miodową i mieszamy wszystkie składniki.
Miksturę zażywamy codziennie, aż ustąpi kaszel. Najlepiej kilka łyżek dziennie (maksymalnie 5). Syrop przechowujemy w lodówce. Ważna informacja - preparat jest bezpieczny dla dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia.