Sos musztardowo-miodowy

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca. To ona nadaje charakterystyczny smak i ostrość musztardzie. Poza walorami smakowymi, gorczyca posiada także ogromną wartość zdrowotną. Stosowanie wyrobów gorczycowych powoduje wzrost odporności ogólnej organizmu, rzadsze występowanie infekcji dróg oddechowych, schorzeń alergicznych i szybsze cofanie się zmian chorobowych, zwłaszcza schorzeń ortopedycznych.

Składniki:

  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy łagodnej,
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego,
  • sól.

Zobacz film: "Sycące potrawy dla zajętych"

Sos musztardowy
Sos musztardowy

Sos musztardowy jest idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięs, szczególnie zaś do potraw z grilla i...

zobacz galerię

Przygotowanie:

Miód rozetrzyj z musztardą i solą. Sok z cytryny rozcieńcz z 2 łyżkami zimnej, przegotowanej wody, po czym rozmieszaj z miodem i musztardą. Energicznie mieszając, dodawaj olej pojedynczymi kroplami. Podawaj na chłodno z mięsem, najlepiej pieczenią lub grillowanym.

Komentarz:

Gorczyca jest naturalnym regeneratorem sił życiowych: usuwa zmęczenie, poprawia samopoczucie, likwiduje bezsenność, reguluje działanie układu nerwowego. Ponadto gorczyca ma działanie przeciwbólowe. Warto zatem pomyśleć o wprowadzeniu musztardy do codziennej diety, choćby dla poprawy humoru.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 482,89 kcal
Białka 1,59 g
Węglowodany 19,5 g
Tłuszcze 46,39 g
Błonnik 0,36 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!