Sos musztardowo-miodowy
Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca. To ona nadaje charakterystyczny smak i ostrość musztardzie. Poza walorami smakowymi, gorczyca posiada także ogromną wartość zdrowotną. Stosowanie wyrobów gorczycowych powoduje wzrost odporności ogólnej organizmu, rzadsze występowanie infekcji dróg oddechowych, schorzeń alergicznych i szybsze cofanie się zmian chorobowych, zwłaszcza schorzeń ortopedycznych.
Składniki:
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka musztardy łagodnej,
- 5 łyżek oleju słonecznikowego,
- sól.
Przygotowanie:
Miód rozetrzyj z musztardą i solą. Sok z cytryny rozcieńcz z 2 łyżkami zimnej, przegotowanej wody, po czym rozmieszaj z miodem i musztardą. Energicznie mieszając, dodawaj olej pojedynczymi kroplami. Podawaj na chłodno z mięsem, najlepiej pieczenią lub grillowanym.
Komentarz:
Gorczyca jest naturalnym regeneratorem sił życiowych: usuwa zmęczenie, poprawia samopoczucie, likwiduje bezsenność, reguluje działanie układu nerwowego. Ponadto gorczyca ma działanie przeciwbólowe. Warto zatem pomyśleć o wprowadzeniu musztardy do codziennej diety, choćby dla poprawy humoru.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 482,89 kcal |
Białka | 1,59 g |
Węglowodany | 19,5 g |
Tłuszcze | 46,39 g |
Błonnik | 0,36 g |