Trwa ładowanie...

Sos musztardowo-miodowy

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 12:30
Sos musztardowo-miodowy
Sos musztardowo-miodowy

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca. To ona nadaje charakterystyczny smak i ostrość musztardzie. Poza walorami smakowymi, gorczyca posiada także ogromną wartość zdrowotną. Stosowanie wyrobów gorczycowych powoduje wzrost odporności ogólnej organizmu, rzadsze występowanie infekcji dróg oddechowych, schorzeń alergicznych i szybsze cofanie się zmian chorobowych, zwłaszcza schorzeń ortopedycznych.

Składniki:

  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy łagodnej,
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego,
  • sól.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Miód rozetrzyj z musztardą i solą. Sok z cytryny rozcieńcz z 2 łyżkami zimnej, przegotowanej wody, po czym rozmieszaj z miodem i musztardą. Energicznie mieszając, dodawaj olej pojedynczymi kroplami. Podawaj na chłodno z mięsem, najlepiej pieczenią lub grillowanym.

Komentarz:

Gorczyca jest naturalnym regeneratorem sił życiowych: usuwa zmęczenie, poprawia samopoczucie, likwiduje bezsenność, reguluje działanie układu nerwowego. Ponadto gorczyca ma działanie przeciwbólowe. Warto zatem pomyśleć o wprowadzeniu musztardy do codziennej diety, choćby dla poprawy humoru.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie482,89 kcal
Białka1,59 g
Węglowodany19,5 g
Tłuszcze46,39 g
Błonnik0,36 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze