Shoarma z pieczarkami i serem
Aby zjeść to pyszne danie, pochodzące z kuchni arabskiej nie musisz gorączkowo szukać specjalnej, serwującej je restauracji. Jest tak proste do wykonania, że możesz je przyrządzić w zaciszu własnej kuchni i podzielić się nim z najbliższymi. Dzieci przepadają za shaormą - szczególnie podaną w picie i obficie posypaną startym, żółtym serem.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka,
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2-3 łyżki majonezu
- 100 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 5 łyżek oliwy
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
- przyprawa kuchni arabskiej kebab – shoarma Kamis
- sól morska w młynku
- pieprz czarny w młynku.
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój w cienkie paski, dodaj przyprawę kuchni arabskiej, oliwę. Wymieszaj. Podsmaż mięso na patelni, dodaj cebulę (pokrój ją w piórka) i pieczarki. Smaż jeszcze kilka minut. Pod koniec smażenia dodaj starty ser, oprósz natką.
Shoarmę podawaj z ryżem i sosem lub chlebkami pita.
Sos: Wymieszaj jogurt, ketchup, majonez, dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 368,01 kcal |
Białka | 27,7 g |
Węglowodany | 5,3 g |
Tłuszcze | 26,07 g |
Błonnik | 0,61 g |
Smacznego!