Shoarma z pieczarkami i serem

Aby zjeść to pyszne danie, pochodzące z kuchni arabskiej nie musisz gorączkowo szukać specjalnej, serwującej je restauracji. Jest tak proste do wykonania, że możesz je przyrządzić w zaciszu własnej kuchni i podzielić się nim z najbliższymi. Dzieci przepadają za shaormą - szczególnie podaną w picie i obficie posypaną startym, żółtym serem.

Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki (na 2 porcje):

Zobacz film: "Sycące potrawy dla zajętych"

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 100 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • 5 łyżek oliwy
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
  • przyprawa kuchni arabskiej kebab – shoarma Kamis
  • sól morska w młynku
  • pieprz czarny w młynku.
Shoarma z serem
Shoarma z serem

Jest wiele przepisów jak zrobić domową shoarmę.

zobacz galerię

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój w cienkie paski, dodaj przyprawę kuchni arabskiej, oliwę. Wymieszaj. Podsmaż mięso na patelni, dodaj cebulę (pokrój ją w piórka) i pieczarki. Smaż jeszcze kilka minut. Pod koniec smażenia dodaj starty ser, oprósz natką.

Shoarmę podawaj z ryżem i sosem lub chlebkami pita.

Sos: Wymieszaj jogurt, ketchup, majonez, dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 368,01 kcal
Białka 27,7 g
Węglowodany 5,3 g
Tłuszcze 26,07 g
Błonnik 0,61 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!