Rutwica lekarska – ziele pobudzające laktację
Rutwica lekarska jest rośliną z rodziny bobowatych. W naturalnym środowisku występuje w Europie, Algierii, Maroko oraz Pakistanie. W Polsce spotykana jest rzadko, głównie na południu naszego kraju. Rośnie w wilgotnym środowisku: na łąkach, nad brzegiem wody oraz w gęstwinie.
Roślina rośnie do 60 cm. Posiada zielone, rozgałęzione łodygi oraz listki, a także niebieskie kwiaty, które wyrastają grupowo. Spotyka się także takie koloru białego. Owocem rutwicy są brązowe nasiona. Roślina często uprawiana jest jako kwiat ozdobny.
Domowe sposoby na trądzik - ziołowe parówki
Rutwica stosowana regularnie w formie 1,5 proc. maści wpływa na wygląd skóry. Przyspiesza gojenie się ran oraz zmniejsza świeże blizny. Ziele wyleczy także wysypkę oraz zahamuje rozwój odry czy płonicy. To doskonałe lekarstwo na drobne wypryski.
Maści nie powinny stosować osoby wrażliwe oraz z alergiami skórnymi. Wyciąg z rutwicy może spowodować działania niepożądane takie jak zaostrzenie objawów.
Rutwica lekarska dla diabetyków
W składzie rutwicy znajduje się galegina - substancja obniżająca poziom glukozy we krwi. Wykazuje ona właściwości podobne do insuliny, dlatego nazywana jest jej naturalnym odpowiednikiem.
Rutwicę stosuje się przy leczeniu cukrzycy typu 2, czyli rodzaju insulinoniezależnego. Najczęściej ziele wprowadza się do diety najmłodszych osób cierpiących na to schorzenie. Rutwicę warto wprowadzić do diety również w celach profilaktycznych.
Wpływ rutwicy na układ pokarmowy
Stosowanie rutwicy wpływa pozytywnie na prawidłową pracę układu pokarmowego, ponieważ wykazuje ona działanie przeczyszczające. Polecana jest osobom cierpiącym na zaparcia, oraz jako uzupełnienie diety ubogiej w błonnik. Galegina zawarta w rutwicy przyspiesza metabolizm oraz wzmacnia odporność.
Ziele wprowadza się również do żywienia osób z otyłością. Oprócz galeginy w roślinie występują jeszcze inne cenne składniki, m.in. grabniki - silne przeciwutleniacze oraz chrom.
Rutwica na choroby zakaźne
Rutwicę stosowano już w XVI wieku. Ze względu na jej właściwości, leczono nią zakaźne choroby wieku dziecięcego, dżumę czy gorączkę. Obecnie ziela używa się w celu obniżenia wysokiej temperatury u maluchów. Może być również skuteczna podczas leczenia epilepsji. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, a napary z jej dodatkiem działają odprężająco.
Jak przyrządzić napar z rutwicy?
1-2 łyżeczek ziela wsypujemy do filiżanki, po czym zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy spodkiem. Napar po 10 minutach przecedzamy i pijemy zaraz po wystygnięciu. Tak przygotowaną herbatę należy pić 2 razy dziennie. Rutwica smakuje również doskonale z dodatkiem kilku kostek lodu i sokiem z cytryny. Pij podczas upalnych dni, a poczujesz przyjemne ochłodzenie od wewnątrz.
Stosowanie rutwicy przez kobiety karmiące
Rutwica stymuluje wydzielanie się mleka. Właśnie dlatego napar z suszonych ziół powinien być stosowany przez świeżo upieczone mamy. Ziele wykazuje również właściwości moczopędne, a także pobudza gruczoły potowe do zwiększonej pracy.
Łacińska nazwa rutwicy to galega officinalis, czyli "przynosząca mleko".