Przepis na śniadanie – cynamonowe kluski z Afryki
Szukasz pomysłu na zdrowe i pożywne śniadanie, które doładuje cię energią na początek dnia, a masz już dość owsianki i jogurtu z musli? Musisz koniecznie wypróbować nasz przepis na afrykańskie kluski Souskluitjies. Robi się je łatwo i szybko.
Są proste, szybkie i zdrowe. źródło magnezu, cynku, fosforu i żelaza. Podawane z granatem i płatkami migdałowymi.
1. Porcja zdrowia na dobry początek dnia
Są pulchne w środku, delikatne i obłędnie pachną cynamonem. Ale to nie wszystko. Do ciasta dodaje się mąkę z pełnego przemiału, która jest źródłem minerałów takich, jak fosfor, magnez, żelazo i cynk.
Fosfor odpowiada za prawidłową pracę nerek i serca. Magnez jest potrzebny do funkcjonowania układu nerwowo-mięśniowego. Z kolei cynk wzmacnia odporność, wpływa korzystnie na płodność, poprawia wygląd włosów i paznokci. Niedobór żelaza prowadzi natomiast do anemii, powoduje zmęczenie, drażliwość oraz bóle głowy.
Mąka pełnoziarnista zawiera także witaminy z grupy B, w szczególności B1 i B2. Witamina B1 ma duży wpływ na nasz układ nerwowy, natomiast witamina B2 uczestniczy w metabolizmie.
Poza tym, mąka z pełnego przemiału dzięki obecnemu w niej błonnikowi, wspomaga pracę jelit i reguluje funkcjonowanie układu trawiennego. Poza tym, w odróżnieniu od białej, na dłużej zapewnia uczucie sytości, więc możesz być pewna, że po takim śniadaniu przez kilka godzin nie będziesz odczuwać głodu.
Dodatek cynamonu dodatkowo pobudzi twój organizm, podkręci metabolizm i rozgrzeje. A granat, który jest prawdziwą witaminową bombą, zawiera najwięcej substancji antyoksydacyjnych odpowiedzialnych za eliminację wolnych rodników. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają działania rakotwórcze.
Ponadto, granat ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny oraz serce. Regularne spożywanie granatów spowalnia procesy starzenia się skóry.
Składniki:
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- łyżka mleka;
- jajko;
- szczypta soli;
- cynamon;
- litr wody;
- granat;
- płatki migdałowe;
- jogurt naturalny.
W misce wymieszaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i mleko. Wodę z dodatkiem cynamonu zagotuj w garnku. Do gotującej się wody nakładaj łyżką kluski. Pamiętaj, że podczas gotowania zwiększą objętość. Gotuj je około pięciu minut. Podawaj z granatem i jogurtem naturalnym, posypane płątkami migdałowymi.