4 z 7Słodycze
By poprawić swoim dzieciom humor w trakcie choroby, rodzice często proponują im słodkie przekąski. Batoniki, czekolada lub żelki lądują więc w zasięgu gorączkującego kilkulatka. Niestety, nie jest to dobry pomysł. Pomijając fakt, że nie są to produkty odpowiednie dla najmłodszych, zawarte w nich składniki nie wpływają dobrze na osłabiony organizm. Cukier jest doskonałą pożywką dla bakterii odpowiadających za pojawienie się infekcji.
Gdy dziecko zapełni żołądek słodyczami, nie będzie chciało sięgnąć po nic wartościowego. Gorączka mocno go osłabia, a organizm potrzebuje wtedy najwięcej witamin i składników mineralnych, których w kupowanych słodkościach jest bardzo niewiele albo nie ma wcale. Zamiast dostępnych w sklepach batoników czy czekoladek, możemy przygotować dziecku kisiel na bazie kompotu albo poczęstować go waflem posmarowanym dżemem domowej produkcji.
Oprócz słodyczy pamiętajmy także, aby ograniczyć dziecku niezdrowe, słone przekąski np. chipsy.