Produkty łagodzące objawy ADHD u dzieci
Odpowiednia dieta ma ogromny wpływ na życie zarówno dzieci, jak i dorosłych, u których rozpoznano ADHD. Dr Sanford Newmark, pediatra, założyciel Centrum Pediatrii Medycyny Integracyjnej w San Francisco oraz autor książki o tym, w jaki sposób za pomocą naturalnych produktów złagodzić objawy choroby u dzieci, w ciągu ostatnich kilku lat wprowadzał zmiany żywieniowe do diet setek swoich pacjentów. W wielu przypadkach taka modyfikacja pozwoliła pozbyć się agresywnych zachowań, poprawiła koncentrację oraz zmniejszyła nadpobudliwość chorych.
Produkty zakazane w diecie dzieci z ADHD
Przede wszystkim pozbądź się z diety dziecka wszystkich produktów zawierających sztuczne dodatki – to właśnie one sprawiają, że maluchy stają się nadpobudliwe, a także pogłębiają symptomy ADHD. Jedzenie nafaszerowane chemią znacznie pogarsza możliwość skupienia się u dzieci.
Chipsy, chrupki, kolorowe słodycze, napoje słodzone czy energetyki to najpopularniejsze produkty zawierające sztuczne barwniki i konserwanty. Szkodliwe dodatki znajdziesz także w wielu innych produktach spożywczych – z tego względu warto przed zakupem dokładnie przeczytać etykietę. Jeśli nie masz pewności, co właściwie kryje się w opakowaniu, to takie przysmaki jak pizza czy sok owocowy możesz przygotować własnoręcznie w domu.
Proteiny w jedzeniu
Jedzenie bogate w białko, takie jak chude mięso wołowe, wieprzowina, drób, ryby, jaja, fasola, orzechy, soja i produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, ma korzystny wpływ na zdrowie. Spożywanie produktów wysokobiałkowych pozwoli uniknąć wzrostu poziomu cukru we krwi, który zwiększa nadpobudliwość.
Wykluczenie cukru z diety stanowi klucz do wyeliminowania objawów ADHD zarówno u dzieci, jak i dorosłych. To oznacza również pozbycie się z menu białego pieczywa, gofrów, ciastek, a nawet soków owocowych. Zadbaj o to, aby węglowodany złożone, błonnik oraz produkty zawierające białko znalazły się na talerzu malucha już podczas śniadania. Cukry zawarte w tych produktach są trawione wolniej i stopniowo uwalniają się do krwi.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się przede wszystkim w rybach, łagodzą nadpobudliwość i impulsywność oraz zwiększają koncentrację. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Należy pamiętać, że organizm nie ma zdolności do ich wytwarzania, dlatego trzeba dostarczać tych cennych składników wraz z dietą. Badania, które przeprowadził pediatra, wskazują, że dzieci z ADHD mają niższe stężenie kwasów omega-3 w organizmach.
Dlatego rodzice powinni zadbać o obecność tych tłuszczów w diecie dziecka. Badania przeprowadzone w 2009 r. w Szwecji wykazały, że już po 3 miesiącach codziennego uzupełniania niedoborów kwasów omega-3 u dzieci z ADHD objawy znacząco spadły. Po sześciu miesiącach – aż o 50 proc. – Polecam dawkę od 700 do 1000 mg dziennie dla młodszych dzieci, a od 1500 do 2000 mg dla starszych – tłumaczy dr Newmark.
Jedzenie bogate w żelazo
Rola żelaza w kontrolowaniu objawów ADHD jest ogromna. Niewystarczający poziom tego pierwiastka wiąże się z obniżeniem funkcji poznawczych u dzieci oraz z nasileniem objawów chorobowych. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego.
Badania przeprowadzone u dzieci z ADHD wykazały, że aż 84 proc. z nich ma mniejsze stężenie ferrytyny - białka, którego zadaniem jest gromadzenie żelaza. W grupie kontrolnej występowało zaledwie u 18 proc badanych. Udowodniono również, że im niższy był poziom ferrytyny u chorych dzieci, tym poważniejsze były symptomy oceniane według Skali Rodzicielskiej Connersa.
Żelazo znajdziesz zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Warto jednak pamiętać, że jeśli decydujesz się podawać je dziecku w postaci suplementu diety, nie należy go łączyć z jedzeniem. Może to osłabić działanie tabletek nawet o 50 proc. Najlepiej zażywać suplement między posiłkami.
Jedzenie bogate w cynk i magnez
Cynk reguluje wydzielanie neuroprzekaźnika – dopaminy, która, jak potwierdzili naukowcy z Brookhaven National Laboratory, ma związek z objawami ADHD takimi jak nadpobudliwość i kłopoty z koncentracją. Im gorsze działanie neuroprzekaźnika, tym objawy są silniejsze. Z kolei magnez działa uspokajająco na mózg. Niedobór tego składnika mineralnego prowadzi do wzmożonej nerwowości u dzieci. Cynk znajdziemy w kaszy gryczanej, pieczywie razowym, orzechach czy warzywach strączkowych. Magnezu poszukajmy w otrębach.