5 z 8Węgorz bogaty w witaminę D
Ryby na stałe powinny wejść do naszego jadłospisu. Są źródłem witaminy D oraz wapnia. Najwięcej witaminy D w 100 g zawiera węgorz, bo aż 4700 j.m. Węgorz jest jedną z najtłuściejszych ryb, dość kaloryczną gdyż składa się w ponad 25 proc. z tłuszczu. Nie powinniśmy się go jednak obawiać, gdyż jest to zdrowy tłuszcz, chroniący przed udarem, miażdżycą, zawałem. Węgorza polecany jest także w diecie antynowotworowej. Oprócz cennej witaminy D, która dba o układ kostny, zawiera również witaminę A, chroniącą oczy i witaminę B1, która pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy. Bogate w witaminę D są także inne ryby, np. szprotki i sardynki - zawierają 1500 j.m. Sporo witaminy D mają śledzie - 1000 j.m, a także łosoś czerwony - 800 j.m.