Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu

Pozytywny wpływ czosnku na działanie układu odpornościowego został potwierdzony wiele lat temu. Zawarta w nim allicyna posiada udokumentowane właściwości bakteriobójcze. Warto także wiedzieć, że może on też działać przeciwnowotworowo.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

/ 9Szpinak

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Daniella Segura / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Szpinak jest bogatym źródłem składników odżywczych, między innymi kwasu foliowego, który uczestniczy w procesach regulacji wzrostu oraz funkcjonowania wielu komórek naszego organizmu. Można znaleźć w nim również silne przeciwutleniacze (np. witaminę C), które zwalczają wolne rodniki obniżające naturalną odporność immunologiczną każdego człowieka.

/ 9Zielona herbata

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

Napój ten jest bogaty w związki polifenolowe, do których należą flawonoidy. Badania naukowe potwierdzają, że skutecznie chronią one organizm przed działalnością wolnych rodników. Co więcej, odnotowano, że zielona herbata może mieć znaczący wpływ na zmniejszenie współczynnika zapadalności na rozmaite nowotwory.

/ 9Pieczarki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa U.S. Department of Agriculture / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Pieczarki zawierają niezwykle cenny dla naszego organizmu pierwiastek – selen. Rozmaite badania naukowe sugerują, że niedobór tej substancji może mieć związek ze wzrostem podatności na infekcje wirusowe i bakteryjne. Najnowsze publikacje wskazują, że pieczarki mogą odgrywać istotną rolę również w prewencji nowotworów.

/ 9Ostrygi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jeremy Keith / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Ostrygi to nie tylko doskonały afrodyzjak, ale jednocześnie produkt wzmacniający odporność organizmu. Sekretem jest obecność w ich składzie cynku. Istnieją różnorodne badania kliniczne, które potwierdziły skrócenie czasu trwania choroby oraz jej łagodniejszy przebieg na skutek działania tego pierwiastka.

/ 9Kapusta

Obraz
© Zdjęcie autorstwa net\_efekt / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Ta zielona roślina jest źródłem cennej dla naszego zdrowia glutaminy. Związek ten usprawnia naturalny system obronny każdego organizmu. Wystarczy, że do każdego posiłku dodasz odrobinę tego warzywa kapustnego, aby wzrosła twoja odporność na czynniki chorobotwórcze.

/ 9Migdały

Obraz
© Zdjęcie autorstwa HealthAliciousNess / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Garść migdałów może skutecznie wzmocnić układ odpornościowy i ochronić go przed działaniem patogenów chorobotwórczych. Porcja wielkości 1/4 szklanki zapewnia niemal 50 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E, która bierze udział w usprawnieniu systemu obronnego organizmu.

/ 9Grejpfrut

Obraz
© Zdjęcie autorstwa isox4 / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Grejpfrut jest owocem bogatym we flawonoidy – naturalne związki chemiczne, które uczestniczą w procesach aktywacji układu odpornościowego. Jeżeli nie przepadasz za jego charakterystyczną goryczką, możesz go zastąpić pomarańczą albo mandarynką.

/ 9Jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Maegan Tintari / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Codzienne spożycie kubeczka jogurtu naturalnego może zmniejszyć podatność organizmu na występowanie chorób. Warunkują to obecne w nim żywe kultury bakterii. Co więcej, na podstawie badań klinicznych wiadomo, że obecna w jego składzie witamina D może zmniejszać ryzyko zapadalności na przeziębienia oraz grypę.

/ 9Miód

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Miód jest doskonale znany ze swoich właściwości antybakteryjnych. Niektóre jego odmiany mogą również obniżać gorączkę i działać wykrztuśnie. Wystarczy dodać odrobinę tego surowca do wody albo herbaty. W okresie przeziębienia zaleca się również spożywanie 1 łyżeczki miodu każdego dnia.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące