Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu
Pozytywny wpływ czosnku na działanie układu odpornościowego został potwierdzony wiele lat temu. Zawarta w nim allicyna posiada udokumentowane właściwości bakteriobójcze. Warto także wiedzieć, że może on też działać przeciwnowotworowo.
Szpinak
Szpinak jest bogatym źródłem składników odżywczych, między innymi kwasu foliowego, który uczestniczy w procesach regulacji wzrostu oraz funkcjonowania wielu komórek naszego organizmu. Można znaleźć w nim również silne przeciwutleniacze (np. witaminę C), które zwalczają wolne rodniki obniżające naturalną odporność immunologiczną każdego człowieka.
Zielona herbata
Napój ten jest bogaty w związki polifenolowe, do których należą flawonoidy. Badania naukowe potwierdzają, że skutecznie chronią one organizm przed działalnością wolnych rodników. Co więcej, odnotowano, że zielona herbata może mieć znaczący wpływ na zmniejszenie współczynnika zapadalności na rozmaite nowotwory.
Pieczarki
Pieczarki zawierają niezwykle cenny dla naszego organizmu pierwiastek – selen. Rozmaite badania naukowe sugerują, że niedobór tej substancji może mieć związek ze wzrostem podatności na infekcje wirusowe i bakteryjne. Najnowsze publikacje wskazują, że pieczarki mogą odgrywać istotną rolę również w prewencji nowotworów.
Ostrygi
Ostrygi to nie tylko doskonały afrodyzjak, ale jednocześnie produkt wzmacniający odporność organizmu. Sekretem jest obecność w ich składzie cynku. Istnieją różnorodne badania kliniczne, które potwierdziły skrócenie czasu trwania choroby oraz jej łagodniejszy przebieg na skutek działania tego pierwiastka.
Kapusta
Ta zielona roślina jest źródłem cennej dla naszego zdrowia glutaminy. Związek ten usprawnia naturalny system obronny każdego organizmu. Wystarczy, że do każdego posiłku dodasz odrobinę tego warzywa kapustnego, aby wzrosła twoja odporność na czynniki chorobotwórcze.
Migdały
Garść migdałów może skutecznie wzmocnić układ odpornościowy i ochronić go przed działaniem patogenów chorobotwórczych. Porcja wielkości 1/4 szklanki zapewnia niemal 50 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E, która bierze udział w usprawnieniu systemu obronnego organizmu.
Grejpfrut
Grejpfrut jest owocem bogatym we flawonoidy – naturalne związki chemiczne, które uczestniczą w procesach aktywacji układu odpornościowego. Jeżeli nie przepadasz za jego charakterystyczną goryczką, możesz go zastąpić pomarańczą albo mandarynką.
Jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu
Codzienne spożycie kubeczka jogurtu naturalnego może zmniejszyć podatność organizmu na występowanie chorób. Warunkują to obecne w nim żywe kultury bakterii. Co więcej, na podstawie badań klinicznych wiadomo, że obecna w jego składzie witamina D może zmniejszać ryzyko zapadalności na przeziębienia oraz grypę.
Miód
Miód jest doskonale znany ze swoich właściwości antybakteryjnych. Niektóre jego odmiany mogą również obniżać gorączkę i działać wykrztuśnie. Wystarczy dodać odrobinę tego surowca do wody albo herbaty. W okresie przeziębienia zaleca się również spożywanie 1 łyżeczki miodu każdego dnia.