Powoli wyniszczają trzustkę. Te produkty sobie odpuść
O tym, że niektóre produkty mogą zaszkodzić i dziecku, i całej rodzinie wiedzą wszyscy. Coraz więcej osób w Polsce rezygnuje z podawania maluchom na przykład grzybów.
Okazuje się, że wiele produktów, spożywanych regulnie lub w nadmiarze, może poważnie uszkodzić trzustkę.
Uszkodzona trzustka w młodym wieku to problemy na całe życie. Nie dość, że pojawiają się ogromne ograniczenia żywieniowe, to jeszcze chory zmuszony jest brać leki do końca życia.
Już od dziś warto zacząć dbać o ten ważny organ.
Wystarczy unikać tych produktów.
Potrawy smażone
Chcąc dbać o prawidłowy rozwój trzustki najważniejsze jest zachowanie diety niskotłuszczowej.
Potrawy smażone na głębokim oleju nie są zdrowe dla nikogo. Dla dziecka mogą okazać się niemal trujące.
Częste karmienie dzieci smażonymi potrawami może być też przyczyną rozwinięcia się u dziecka cukrzycy.
Dziecku najlepiej podawać chude mięso lub ryby.
Słodycze
Wspomniana wcześniej cukrzyca jest jedną z chorób, która rozwija się doskonale przy nieprawidłowo funkcjonującej trzustce.
Dlatego należy ograniczyć spożywanie słodyczy. Najlepiej przygotowywać słodycze samodzielnie w domu. Nie będą wtedy zawierały groźnego syropu glukozowo-fruktozowego. Problemem mogą być też dżemy i syropy owocowe.
Surowe warzywa i owoce
Wydawałoby się, że odrzucenie wszelkiej maści produktów przetworzonych, spycha nas w stronę spożywania wyłącznie surowych warzyw. Surowe warzywa i owoce są zdrowe, o ile nie są jedzone w nadmiarze. Nie powinny ich także spożywać osoby, które już mają problemy z tym organem.
Niestety, ze zdrowiem i ekologią też można przesadzić. Osoby z dolegliwościami ze strony trzustki mogą jednak mieć problemy z trawieniem surowych warzyw. Po ich spożyciu może wystąpić ból brzucha, a nieraz także biegunka.
Dlatego lepiej trzymać się z daleka od warzyw na surowo. Lepiej je wcześniej ugotować, na przykład na parze.
Z owoców można zrobić kompot (niekoniecznie słodzony) lub przecier.
Śmietana
Jest to produkt ciężkostrawny, dlatego może bardzo obciążać trzustkę. Oczywiście razem ze śmietaną należy skreślić z jadłospisu również wszystkie produkty powstające na bazie śmietany.
Dlatego nie należy podawać dziecku potraw z zasmażką, czy ociekających sosami. Zamiast tego lepiej przygotować samodzielnie sosy domowe. Ich bazą może być jogurt naturalny, który często może być lekkim zamiennikiem zwykłej śmietany.
Najlepiej, jeśli w sosie znajdą się zioła i przyprawy.
Zobacz także: Zdrowa kuchnia dla dzieci
Podroby
Produkty mięsne to kolejna kategoria, w której rodzice powinni wykazać daleko idącą ostrożność. Przede wszystkim należy oprzeć się pokusie marketingowej mówiącej o tym, że parówki są dobrym wyborem na śniadanie dla dziecka.
Ich skład nadal pozostawia wiele do życzenia.
Z tego samego powodu należy unikać mięsa dodatkowo przetworzonego. Wszelkie konserwy (zarówno rybne, jak i mięsne) zawierają sporo tłuszczu i substancji odpowiedzialnych za długotrwałe zachowanie przydatności do spożycia.
Im więcej "ulepszaczy" tym produkt jest bardziej ciężkostrawny. A to może niepotrzebnie szkodzić trzustce.
Zobacz także Sprawdź, jakie mięso jest najzdrowsze dla dziecka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl