Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Produkty zakazane w ciąży

Produkty zakazane w ciąży to m.in. surowe owoce morza, mięsa ryb, sery pleśniowe, pasztety, nie w pełni ścięte jajka czy orzeszki ziemne. Kobiety ciężarne wielokrotnie zadają sobie pytanie, co powinny jeść, aby ich dziecko właściwie się rozwijało. Dieta kobiety w ciąży powinna być zróżnicowana, tzn. powinna zapewniać organizmowi komplet niezbędnych składników pokarmowych ze wszystkich grup żywienia: ziarna, owoce i warzywa, mięso, nabiał, produkty zbożowe. Jakich produktów spożywczych należy jednak w ciąży unikać?

1. Jakiej żywności unikać w ciąży?

Rodzaj żywności

Skutki zdrowotne spożycia żywności

mocna kawa lub herbata, coca-cola

kofeina powoduje zaburzenia rytmu serca dziecka i niską wagę urodzeniową, wypłukuje z organizmu ciężarnej witaminy B oraz C, wapń, cynk i potas

niedogotowane lub surowe mięso, np. tatar, słabo wysmażone steki, szynka parmeńska

grozi zachorowaniem kobiety na toksoplazmozę, co może skutkować poronieniem, obumarciem płodu lub wadami rozwojowymi dziecka, np. wodogłowiem

rozpuszczone i ponownie zamrożone lody, sery pleśniowe, np. brie lub camembert

zawierają bakterie typu Listeria, które mogą prowadzić do poronienia, obumarcia płodu, porodu przedwczesnego lub poważnej choroby u noworodka

ryby słodkowodne

zawierają związki chemiczne z zanieczyszczonych wód

surowe owoce morza (ostrygi, sushi) i ryby morskie (wędzony łosoś, tuńczyk)

bywają zakażone bakteriami, ryby zawierają wysoki poziom rtęci, co może mieć negatywny wpływ na rozwój układu nerwowego u płodu

niedogotowane lub surowe jaja (kogel-mogel, sernik na zimno), mleko niepasteryzowane

grożą zatruciem bakterią typu Salmonella, która powoduje ciężkie zatrucie pokarmowe i jest groźna dla rozwoju płodu

wątróbka i pasztety spożywane w nadmiarze

nadmiar witaminy A może być szkodliwy dla rozwijającego się dziecka

pepperoni

stwarza ryzyko toksoplazmozy

zupki i sosy w proszku

zawierają glutaminian sodu, który może wywoływać zaburzenia trawienia i skórne reakcje alergiczne u kobiety ciężarnej, pogarszają wchłanianie żelaza

orzeszki ziemne

mogą powodować uczulenie na orzeszki u dziecka

Oczywiście, w ciąży należy także wystrzegać się picia alkoholu. Badania naukowe sugerują, że nawet umiarkowane picie alkoholu w ciąży, tzn. np. dwa kieliszki wina tygodniowo, może negatywnie wpływać na rozwój cewy nerwowej u płodu. Poważnym skutkiem nadmiernego spożywania alkoholu w ciąży jest urodzenie dziecka z zespołem FAS (ang. Fetal Alcohol Syndrome – alkoholowy zespół płodowy).

2. Dieta w ciąży

Wszystkie kobiety, niezależnie od tego, czy są w ciąży czy nie, potrzebują ponad 14 mg żelaza dziennie. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są chude, czerwone mięsa – organizm najłatwiej wchłania żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Żelazo zawierają też nasiona roślin strączkowych, suszone owoce, zielone warzywa liściaste, orzechy i ziarna, a także wzbogacone płatki śniadaniowe i pieczywo. Jednak żelazo z tych produktów jest już gorzej wchłaniane.

W ciąży należy też zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w spożywanych potrawach. Nie martw się jednak, jeśli zdarzyło ci się jednorazowo zjeść naraz paczkę chipsów czy spałaszować porcję frytek. Spożyty tłuszcz możesz zbilansować następnego dnia, jedząc dania niskotłuszczowe. Najmniej odpowiednie dla kobiety w ciąży są tłuszcze nasycone, w które obfitują tłuste mięsa i pełne mleko, a także tłuszcze uwodornione, zawarte w margarynie, herbatnikach, chipsach i wielu produktach wysoko przetworzonych. Należy pamiętać, by w jedzeniu zachować rozsądek. Lekarze zazwyczaj nie stawiają żadnych zaleceń żywieniowych kobietom w ciąży – chyba że kobieta ciężarna jest otyła, ma cukrzycę ciążową, cierpi na nadciśnienie lub ma inną chorobę, którą może nasilać niewłaściwe odżywianie się. Jedz to, na co masz ochotę – jednak z umiarem.

Bibliografia

  • Szymanowski K., (red.), Ciąża. Pytania i odpowiedzi, Dom Wydawniczy Rebis, Poznań 2007, ISBN 978-83-7301-912-6.
Joanna Krocz,
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dieta w ciąży
Dieta w ciąży

Żywienie z myślą o przyszłości Twojego dziecka. Konkurs edukacyjny

Już przed narodzinami dziecka przyszła mama ma duży wpływ na stan jego zdrowia w przyszłości. Nasze zdrowie zależne jest od genów tylko częściowo. Odpowiednie żywienie przed ciążą, w jej trakcie i podczas karmienia piersią, a następnie dieta dziecka w...

Dieta w ciąży

Kilogramy w ciąży

W czasie ciąży w ciele kobiety dochodzi do wielu istotnych zmian. Zmiany te są nieuniknione, mają bowiem na celu zapewnienie jak najlepszych warunków do prawidłowego rozwoju dziecka. Jedną z najbardziej widocznych jest przybieranie na wadze i...

Dieta w ciąży

Ciężarna przy wigilijnym stole

Przed nami święta Bożego Narodzenia, czyli czas wyjątkowych aromatów, potraw i smaków. Czy kobieta w ciąży musi obejść się smakiem? Teorii i opinii na ten temat jest bez liku. Najpierw trafiłam na wytyczne, które mnie przeraziły. Czemu? Dlatego, że...

Dieta w ciąży

Odchudzanie w ciąży

Odchudzanie w ciąży

Moda na piękne ciało i smukłą sylwetkę panuje od lat. Media lansują kobietę chudą jako wzór niewieściego piękna. I choć panowie mają nieco inne preferencje, panie usiłują dorównać obrazkom z bilbordów. Niestety, bardzo często kosztem własnego zdrowia.

Dieta w ciąży

Czym uzupełniać dietę w 3 trymestrze ciąży? Suplementy diety

Trzeci trymestr ciąży to niezwykle ekscytujący, choć trudny czas. Mamy świadomość, że poród jest już bardzo blisko i cieszymy się na przyjście naszego dziecka na świat. Z drugiej strony odczuwamy większy dyskomfort w miarę jak nasze maleństwo rośnie.

Dieta w ciąży

Co należy jeść? Dieta w 2 trymestrze ciąży

Gdy rozpocznie się drugi trymestr ciąży kobieta musi ostrożnie prowadzić swoją dietę. W tym okresie dziecko rozwija się bardzo szybko, kształtuje się wiele jego tkanek, powiększają się piersi i macica kobiety, a także wzrasta ilość krwi. Spis treści...

Dieta w ciąży

Jakie zmiany w diecie ciężarnej?

Ciąża to okres szczególnych wymagań żywieniowych dla zmieniającego się organizmu kobiety. Troską żywieniową trzeba wtedy otoczyć nie tylko mamę, lecz także rozwijające się w jej łonie dziecko. Dieta w ciąży czyli co i jak jeść, aby płód rozwijał się...

Dieta w ciąży

Co jeść w ciąży?

Czy kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje? Absolutnie nie. Natomiast ze względu na dziecko musi starannie dobierać produkty żywnościowe i spożywać je w odpowiednich proporcjach (ma jeść dla dwojga). Waga przyszłej mamy wzrasta o blisko 11,5-16 kg. Oznacza...

Dieta w ciąży

Suplementy diety w czasie ciąży

Większość lekarzy zaleca kobietom w ciąży przyjmowanie suplementów diety. Ich zadaniem jest dostarczenie wszystkich wymaganych składników odżywczych, które wspierają prawidłowy rozwój ciąży. Środki te mogą być przyjmowane jeszcze przed zajściem w ciążę, w...