Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Produkty zakazane w ciąży

Produkty zakazane w ciąży to m.in. surowe owoce morza, mięsa ryb, sery pleśniowe, pasztety, nie w pełni ścięte jajka czy orzeszki ziemne. Kobiety ciężarne wielokrotnie zadają sobie pytanie, co powinny jeść, aby ich dziecko właściwie się rozwijało. Dieta kobiety w ciąży powinna być zróżnicowana, tzn. powinna zapewniać organizmowi komplet niezbędnych składników pokarmowych ze wszystkich grup żywienia: ziarna, owoce i warzywa, mięso, nabiał, produkty zbożowe. Jakich produktów spożywczych należy jednak w ciąży unikać?

1. Jakiej żywności unikać w ciąży?

Rodzaj żywności

Skutki zdrowotne spożycia żywności

mocna kawa lub herbata, coca-cola

kofeina powoduje zaburzenia rytmu serca dziecka i niską wagę urodzeniową, wypłukuje z organizmu ciężarnej witaminy B oraz C, wapń, cynk i potas

niedogotowane lub surowe mięso, np. tatar, słabo wysmażone steki, szynka parmeńska

grozi zachorowaniem kobiety na toksoplazmozę, co może skutkować poronieniem, obumarciem płodu lub wadami rozwojowymi dziecka, np. wodogłowiem

rozpuszczone i ponownie zamrożone lody, sery pleśniowe, np. brie lub camembert

zawierają bakterie typu Listeria, które mogą prowadzić do poronienia, obumarcia płodu, porodu przedwczesnego lub poważnej choroby u noworodka

ryby słodkowodne

zawierają związki chemiczne z zanieczyszczonych wód

surowe owoce morza (ostrygi, sushi) i ryby morskie (wędzony łosoś, tuńczyk)

bywają zakażone bakteriami, ryby zawierają wysoki poziom rtęci, co może mieć negatywny wpływ na rozwój układu nerwowego u płodu

niedogotowane lub surowe jaja (kogel-mogel, sernik na zimno), mleko niepasteryzowane

grożą zatruciem bakterią typu Salmonella, która powoduje ciężkie zatrucie pokarmowe i jest groźna dla rozwoju płodu

wątróbka i pasztety spożywane w nadmiarze

nadmiar witaminy A może być szkodliwy dla rozwijającego się dziecka

pepperoni

stwarza ryzyko toksoplazmozy

zupki i sosy w proszku

zawierają glutaminian sodu, który może wywoływać zaburzenia trawienia i skórne reakcje alergiczne u kobiety ciężarnej, pogarszają wchłanianie żelaza

orzeszki ziemne

mogą powodować uczulenie na orzeszki u dziecka

Oczywiście, w ciąży należy także wystrzegać się picia alkoholu. Badania naukowe sugerują, że nawet umiarkowane picie alkoholu w ciąży, tzn. np. dwa kieliszki wina tygodniowo, może negatywnie wpływać na rozwój cewy nerwowej u płodu. Poważnym skutkiem nadmiernego spożywania alkoholu w ciąży jest urodzenie dziecka z zespołem FAS (ang. Fetal Alcohol Syndrome – alkoholowy zespół płodowy).

2. Dieta w ciąży

Wszystkie kobiety, niezależnie od tego, czy są w ciąży czy nie, potrzebują ponad 14 mg żelaza dziennie. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są chude, czerwone mięsa – organizm najłatwiej wchłania żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Żelazo zawierają też nasiona roślin strączkowych, suszone owoce, zielone warzywa liściaste, orzechy i ziarna, a także wzbogacone płatki śniadaniowe i pieczywo. Jednak żelazo z tych produktów jest już gorzej wchłaniane.

W ciąży należy też zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w spożywanych potrawach. Nie martw się jednak, jeśli zdarzyło ci się jednorazowo zjeść naraz paczkę chipsów czy spałaszować porcję frytek. Spożyty tłuszcz możesz zbilansować następnego dnia, jedząc dania niskotłuszczowe. Najmniej odpowiednie dla kobiety w ciąży są tłuszcze nasycone, w które obfitują tłuste mięsa i pełne mleko, a także tłuszcze uwodornione, zawarte w margarynie, herbatnikach, chipsach i wielu produktach wysoko przetworzonych. Należy pamiętać, by w jedzeniu zachować rozsądek. Lekarze zazwyczaj nie stawiają żadnych zaleceń żywieniowych kobietom w ciąży – chyba że kobieta ciężarna jest otyła, ma cukrzycę ciążową, cierpi na nadciśnienie lub ma inną chorobę, którą może nasilać niewłaściwe odżywianie się. Jedz to, na co masz ochotę – jednak z umiarem.

Bibliografia

  • Szymanowski K., (red.), Ciąża. Pytania i odpowiedzi, Dom Wydawniczy Rebis, Poznań 2007, ISBN 978-83-7301-912-6.
Joanna Krocz,
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dieta w ciąży
Dieta w ciąży

Żywienie z myślą o przyszłości Twojego dziecka. Konkurs edukacyjny

Już przed narodzinami dziecka przyszła mama ma duży wpływ na stan jego zdrowia w przyszłości. Nasze zdrowie zależne jest od genów tylko częściowo. Odpowiednie żywienie przed ciążą, w jej trakcie i podczas karmienia piersią, a następnie dieta dziecka w...

Dieta w ciąży

Dieta kobiety ciężarnej

Za kilka miesięcy zostaniesz mamą. Pora, zatem zastanowić się nad właściwą dietą w czasie ciąży. Musisz pamiętać, że to, co jesz, ma nie tylko wpływ na przebieg ciąży i rozwój dziecka w czasie jej trwania, ale również na wzrost, rozwój i ogólny stan...

Dieta w ciąży

Dieta kobiety w ciąży

Ciąża to najlepszy moment, by przejść na zdrowy sposób odżywiania się. Spożywanie różnorodnych i wartościowych produktów zapewni dziecku optymalny start, jednocześnie przynosząc korzyści przyszłej mamie. Należy pamiętać o tym, że nie czas na wprowadzanie...

Dieta w ciąży

H2O + Mg = wzór mądrej mamy

Wydawać by się mogło, że w czasach świadomego macierzyństwa, kiedy powiększenie rodziny zazwyczaj jest planowane, również postępowanie kobiety spodziewającej się potomstwa będzie mądre i przemyślane. Informacja o tym, że magnez jest pierwiastkiem...

Dieta w ciąży

DHA - pomoc w zapobieganiu przedwczesnym urodzeniom

314 tys. to średnia roczna liczba urodzeń w Polsce, z czego 6-8,5% stanowią porody przedwczesne, czyli następujące po ukończeniu 23. tygodnia ciąży, a przed ukończeniem 37. tygodnia. Przedwczesny poród wpływa negatywnie na zdrowie dziecka zaraz po...

Dieta w ciąży

Zdrowe dziecko - jeszcze nienarodzone, a już bezpieczne

Ciąża jest unikalnym czasem, w którym możesz zadbać o przyszłe zdrowie swojego dziecka. W czasie tych 9 miesięcy, gdy maluch jest zdany na Ciebie i całkowicie od Ciebie zależny, powinnaś zwrócić wyjątkową uwagę na to, co jesz. W komponowaniu diety z...

Dieta w ciąży

Co należy jeść? Dieta w 2 trymestrze ciąży

Gdy rozpocznie się drugi trymestr ciąży kobieta musi ostrożnie prowadzić swoją dietę. W tym okresie dziecko rozwija się bardzo szybko, kształtuje się wiele jego tkanek, powiększają się piersi i macica kobiety, a także wzrasta ilość krwi. Dieta w II...

Dieta w ciąży

Czym uzupełniać dietę w 3 trymestrze ciąży? Suplementy diety

Trzeci trymestr ciąży to niezwykle ekscytujący, choć trudny czas. Mamy świadomość, że poród jest już bardzo blisko i cieszymy się na przyjście naszego dziecka na świat. Z drugiej strony odczuwamy większy dyskomfort w miarę jak nasze maleństwo rośnie.