Trwa ładowanie...

Popularny trend na jedzenie łożyska mógł skończyć się tragicznie!

 Aleksandra Miłosz
30.11.2018 16:46
Popularny trend na jedzenie łożyska mógł skończyć się tragicznie!
Popularny trend na jedzenie łożyska mógł skończyć się tragicznie!

Trend jedzenia łożyska pojawił się już kilka miesięcy temu. Według zwolenników, zjedzenie łożyska, które kobieta urodziła zaraz po przyjściu dziecka na świat, ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Przekonało to już wiele kobiet, które zdecydowały się na skonsumowanie, wcześniej smażąc go lub susząc. Teraz okazuje się, że to, co miało być zdrowe, może okazać się śmiertelnie niebezpieczne.

1. Przetwórstwo łożyska

Pewna mama z Oregonu zdecydowała się na wysłanie swojego łożyska do firmy, która zajmuje się jego suszeniem i zamienianiem na kapsułki. W ten sposób młode mamy mogą w bardziej przystępny sposób zatroszczyć się o swoje zdrowie. Tymczasem według lekarzy to właśnie owe kapsułki były przyczyną zakażenia niemowlęcia paciorkowcem.

Associated Press Photo/dailymail.co.uk
Associated Press Photo/dailymail.co.uk

Według autorów badania dotyczącego nietypowego zakażenia niemowlęcia paciorkowcem świeżo upieczone mamy powinny unikać przyjmowania takich tabletek ze względu na brak uregulowanych przepisów ich wytwarzania. Zdaniem naukowców nie są one wolne od szkodliwych drobnoustrojów ze względu na sposób ich wytwarzania.

Zobacz film: "Poród lotosowy - czy to ma sens?"
Nowy trend na salach porodowych: selfie z łożyskiem
Nowy trend na salach porodowych: selfie z łożyskiem [5 zdjęć]

W Polsce jedynym sposobem na zatrzymanie łożyska jest poród domowy. Prawo pozwala matce dotknąć i obejrzeć

zobacz galerię

Aby wyprodukować kapsułki z łożyskiem, firmy, które się tym zajmują, najpierw oczyszczają dostarczone przez kobietę łożysko, wytłaczają z niego krew, a następnie suszą przez kilkanaście godzin. Takie wysuszone łożysko jest następnie umieszczane w maszynie, która mieli je na proszek. Ów proszek jest kolejno umieszczany w kapsułkach.

2. Groźny paciorkowiec

Amerykańscy lekarze, którzy znaleźli w organizmie niemowlęcia paciorkowca uważają, że źródłem zakażenia były przyjmowane przez matkę kapsułki, a paciorkowiec dostał się do organizmu dziecka razem z mlekiem.

Zobacz także:

Aby uniknąć zakażenia, wystarczyłoby jedynie, aby firmy zajmujące się ich produkcją poddawały łożysko działaniu bardzo wysokiej temperatury, w której paciorkowiec nie byłby w stanie przeżyć. Według lekarzy, aby uniknąć groźby zakażenia, a także groźnych jego skutków w postaci problemów z oddychaniem, zapalenia opon mózgowych czy sepsy, lepiej jest nie stosować tego typu naturalnych specyfików.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze