Tak zamieniają się w truciznę. Polacy popełniają powszechny błąd

Gdybyśmy zajrzeli do lodówek Polaków, zapewne w większości z nich znaleźlibyśmy parówki. Ten produkt kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Nic dziwnego, nadaje się on do spożycia praktycznie od razu po zakupie i jest całkiem smaczny. Wystarczy jednak chwila nieuwagi, a może stać się trujący. Sprawdź, jakiego błędu nie popełniać!

Popularny produkt spożywczy wśród najmłodszych. Może być trującyPopularny produkt spożywczy wśród najmłodszych. Może być trujący
Źródło zdjęć: © Getty Images

Skład parówek

Parówki, tak jak i inne produkty spożywcze, mogą różnić się składem – przede wszystkim zawartością mięsa oraz obecnością dodatków. Wybierajmy te z najwyższą zawartością mięsa (co najmniej 80 proc.) oraz z jak najkrótszym składem.

Unikajmy mięsa oddzielanego mechanicznie, określanego jako MOM. Tak naprawdę jest to rozdrobniona masa mięsno-tłuszczowa, w której mogą znajdować się takie elementy, jak chrząstki, błony, skórki, ścięgna, rozdrobnione kości, tłuszcze, a nawet pazury czy pióra zwierząt!

W niektórych parówkach występują także dodatki chemiczne. Unikajmy tych, w których składzie zauważymy azotan sodu (E251) oaz azotyn sodu (E250). Są one bowiem szkodliwe dla zdrowia. Odłóżmy także parówki, które zawierają dodatkowy cukier oraz fosforany.

W Rumunii zmarł sześciolatek, który ważył 125 kg

Przygotowanie parówek do spożycia

Maluchy kochają parówki i często proszą o nie na śniadanie. Przygotowanie parówek do spożycia wydaje się banalne. Jednak okazuje się, że ich prawidłowe ugotowanie wcale nie jest tak proste. Istnieje wiele błędów, które można popełnić podczas ich gotowania.

Najpopularniejsze z nich to przede wszystkim:

  • przygotowywanie parówek od razu po wyjęciu z lodówki (w ten sposób parówki tracą smak oraz pękają; lepiej wyjąć produkt około 20-30 minut przed wrzuceniem do wody),
  • wrzucanie parówek do zimnej wody (produkt ten powinien być wrzucony do wrzątku, pomoże to zachować walory smakowe),
  • pozostawianie folii podczas gotowania (plastikowa folia znajdująca się na niektórych parówkach powinna być zawsze usunięta, gdyż podgrzewanie plastiku jest niebezpieczne dla zdrowia),
  • długie gotowanie - zbyt długa obróbka termiczna parówek, zwłaszcza tych, które mają w składzie azotyny i azotany, może nieść ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Podczas długiego gotowania takich parówek wytwarzają się bowiem związki o szkodliwym działaniu. Nitrozoaminy, bo o nich mowa, mają działanie rakotwórcze. Dlatego też, zawsze stosujmy się do opisanych na opakowaniu zaleceń producenta. Czas gotowania dużych parówek to najczęściej 5-7 minut, a mniejszych 3-5 minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące