Pomarańczowy sos z imbirem

Charakterystyczny smak temu przepisowi na pomarańczowy sos nadaje, oprócz głównego owocu, imbir. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i roślina lecznicza, która uprawiana jest od kilku tysięcy lat.

Składniki:

Polecane wideo:

  • sok z 500 g pomarańczy,
  • korzeń świeżego imbiru,
  • 2 łyżeczki kardamonu,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • szczypta suszonej mięty.

Przygotowanie:

Sos imbirowy

Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności. Suszony bardziej nadaje się do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z innymi korzennymi przyprawami –...

Sok pomarańczowy i 4 łyżki cukru wlej na patelnię i wstaw na gaz. Dodaj imbir pokrojony na plasterki i gotuj do momentu, aż uzyskasz 1/2 szklanki sosu. Co jakiś czas musisz zatem odlać trochę płynu. Po zdjęciu patelni z gazu, przecedź sos przez drobne sito i dodaj kardamon i miętę. Sos podawaj wystudzony, na chłodno.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 84,6 kcal
Białka 0,55 g
Węglowodany 20,57 g
Tłuszcze 0,11 g
Błonnik 0,16 g

Komentarz:

Surowy imbir jest nieocenioną pomocą w kuchni – nadaje potrawom świeży, a jednocześnie pikantny smak. W postaci suszonej świetnie uzupełnia dania słodkie. Imbiru nie należy używać w parze z ziołami, jednak doskonałym pomysłem jest połączenie go z przyprawami korzennymi, np. z zielem angielskim, gałką muszkatołową, goździkami, czy też z pieprzem. Ta aromatyczna przyprawa znalazła miejsce w wielu rodzajach potraw, przetworów i napojów – wzbogaca smak herbatników i puddingów, potraw warzywnych rodem z Azji, marynat z dyni i ogórka, czy tez grzanego wina i piwa. Trzeba uważać, ile dodaje się imbiru do potrawy, gdyż w nadmiarze przyprawa ta staje się gorzka.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Sosy
Sosy

Sos awokado

Sos awokado

Awokado posiada także ogromną wartość odżywczą. Świetnie wpływa na kondycję naszego wzroku. Awokado jest świetnym zastępnikiem majonezu i masła, dobrze komponuje się w sałatkach lub sosach do mięs.

Sosy

Orzechowy sos

Orzechowy sos

Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Orzechy zajmują czołowe miejsce wśród pokarmów zapobiegających chorobom serca.

Sosy

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne. Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2.

Sosy

Sos z grzybami

Sos z pieczarek jest idealnym dodatkiem do mięs czy sałatek warzywnych. Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają (...) i dodaj do sosu pieczarkowego. Dopraw pieprzem, dodaj posiekany...

Sosy

Domowy sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy

Sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę do wielu potraw, przede wszystkim takich jak spaghetti bolognese, czy pizza. Co więcej, pomidor jest cennym

Sosy

Sos musztardowo-miodowy

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca. To ona nadaje charakterystyczny smak i ostrość musztardzie. Poza walorami smakowymi, gorczyca posiada także ogromną wartość zdrowotną. Stosowanie wyrobów gorczycowych powoduje wzrost odporności ogólnej organizmu,...

Sosy

Sos do pizzy

Sos do pizzy

Sos do pizzy to mieszanka, którą smaruje się najczęściej ciasto, zanim położy się główne składniki. Jednak można także używać sosu jako dodatku do pizzy.

Sosy

Sos imbirowy

Sos imbirowy

Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności. Suszony bardziej nadaje się do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z innymi korzennymi przyprawami - zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Sosy

Sos z żurawiny

Sos z żurawiny

Żurawina to drobne, wiecznie zielone krzewy z drobnymi, czerwonymi i cierpkimi w smaku owocami. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin: C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji...

Sosy

Sos włoski

Sos włoski

Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę...