Trwa ładowanie...

Pomarańczowy sos z imbirem

Avatar placeholder
17.03.2017 12:28
Pomarańczowy sos z imbirem
Pomarańczowy sos z imbirem

Charakterystyczny smak temu przepisowi na pomarańczowy sos nadaje, oprócz głównego owocu, imbir. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i roślina lecznicza, która uprawiana jest od kilku tysięcy lat.

Składniki:

  • sok z 500 g pomarańczy,
  • korzeń świeżego imbiru,
  • 2 łyżeczki kardamonu,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • szczypta suszonej mięty.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Sok pomarańczowy i 4 łyżki cukru wlej na patelnię i wstaw na gaz. Dodaj imbir pokrojony na plasterki i gotuj do momentu, aż uzyskasz 1/2 szklanki sosu. Co jakiś czas musisz zatem odlać trochę płynu. Po zdjęciu patelni z gazu, przecedź sos przez drobne sito i dodaj kardamon i miętę. Sos podawaj wystudzony, na chłodno.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie84,6 kcal
Białka0,55 g
Węglowodany20,57 g
Tłuszcze0,11 g
Błonnik0,16 g

Komentarz:

Surowy imbir jest nieocenioną pomocą w kuchni – nadaje potrawom świeży, a jednocześnie pikantny smak. W postaci suszonej świetnie uzupełnia dania słodkie. Imbiru nie należy używać w parze z ziołami, jednak doskonałym pomysłem jest połączenie go z przyprawami korzennymi, np. z zielem angielskim, gałką muszkatołową, goździkami, czy też z pieprzem. Ta aromatyczna przyprawa znalazła miejsce w wielu rodzajach potraw, przetworów i napojów – wzbogaca smak herbatników i puddingów, potraw warzywnych rodem z Azji, marynat z dyni i ogórka, czy tez grzanego wina i piwa. Trzeba uważać, ile dodaje się imbiru do potrawy, gdyż w nadmiarze przyprawa ta staje się gorzka.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze