Pomarańczowy sos z imbirem
Charakterystyczny smak temu przepisowi na pomarańczowy sos nadaje, oprócz głównego owocu, imbir. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i roślina lecznicza, która uprawiana jest od kilku tysięcy lat.
Składniki:
- sok z 500 g pomarańczy,
- korzeń świeżego imbiru,
- 2 łyżeczki kardamonu,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- szczypta suszonej mięty.
Przygotowanie:
Sok pomarańczowy i 4 łyżki cukru wlej na patelnię i wstaw na gaz. Dodaj imbir pokrojony na plasterki i gotuj do momentu, aż uzyskasz 1/2 szklanki sosu. Co jakiś czas musisz zatem odlać trochę płynu. Po zdjęciu patelni z gazu, przecedź sos przez drobne sito i dodaj kardamon i miętę. Sos podawaj wystudzony, na chłodno.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 84,6 kcal |
Białka | 0,55 g |
Węglowodany | 20,57 g |
Tłuszcze | 0,11 g |
Błonnik | 0,16 g |
Komentarz:
Surowy imbir jest nieocenioną pomocą w kuchni – nadaje potrawom świeży, a jednocześnie pikantny smak. W postaci suszonej świetnie uzupełnia dania słodkie. Imbiru nie należy używać w parze z ziołami, jednak doskonałym pomysłem jest połączenie go z przyprawami korzennymi, np. z zielem angielskim, gałką muszkatołową, goździkami, czy też z pieprzem. Ta aromatyczna przyprawa znalazła miejsce w wielu rodzajach potraw, przetworów i napojów – wzbogaca smak herbatników i puddingów, potraw warzywnych rodem z Azji, marynat z dyni i ogórka, czy tez grzanego wina i piwa. Trzeba uważać, ile dodaje się imbiru do potrawy, gdyż w nadmiarze przyprawa ta staje się gorzka.