Połykać czy wypluwać? Sprawdzamy, co kryją w sobie pestki arbuza
Arbuz bardzo dobrze nawadnia organizm, dlatego chętnie sięgamy po niego w upalne dni. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych, a co ważne - smakuje nawet najmłodszym. Większość osób wypluwa pestki arbuza lub próbuje się ich pozbyć przed podaniem. Czy słusznie?
1. Arbuz - orzeźwiający owoc
Arbuz to owoc, który sprawdza się latem. Jest orzeźwiający i zdrowy, dlatego stanowi idealną przekąskę zarówno dla młodszych, jak i starszych smakoszy. Arbuza najczęściej serwujemy solo, ale zdarza się, że wykorzystujemy go również do sałatek, koktajli lub lodów.
Część z nas konsekwentnie wyciąga z niego pestki lub wypluwa je, ponieważ przeszkadzają one w konsumpcji. Inni nie przejmują się ich obecnością i nawet nie zauważają, kiedy pestki lądują w żołądku. "Nie jedz pestek, bo w brzuchu wyrośnie ci arbuz" - słyszeliśmy w dzieciństwie. Okazuje się, że mit ten jest bardzo krzywdzący, ponieważ tak naprawdę pestki arbuza są bardzo zdrowe i można, a nawet trzeba je spożywać.
Mimo zdrowotnych właściwości rodzice powinni zachować czujność, ponieważ maluchy mogą się zakrztusić pestkami. Dlatego lepiej wyjąć je przed podaniem dziecku arbuza lub wybierać te bezpestkowe odmiany. Na malutkie czarne pestki trzeba także uważać pod innym względem - małe dzieci lubią takie drobne przedmioty wkładać do nosa. Maluch jedzący arbuza powinien więc przebywać pod kontrolą rodzica lub innego dorosłego opiekuna.
2. Pestki arbuza jako superfoods
Superfoods to inaczej superżywność. Mianem tym określa się produkty pochodzenia naturalnego, które są bogate w różnorodne składniki odżywcze.
Do superfoods zaliczamy między innymi:
nasiona chia,
awokado,
jagody goji,
komosę ryżową,
trawę jęczmienną,
trawę pszeniczną,
miód,
kurkumę,
spirulinę,
czosnek.
Pestki arbuza z uwagi na wyjątkowe właściwości prozdrowotne również możemy uznać za superfoods. Dlaczego?
3. Właściwości pestek arbuza
Pestki arbuza to doskonałe źródło magnezu. Ten zaś jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga funkcje metaboliczne, układ odpornościowy oraz serce i układ kostny. Ponadto koi nerwy i wzmacnia mięśnie.
W nasionach arbuza znajduje się wiele przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami. Chronią one przed uszkodzeniem komórek i rozwojem chorób, a także pomagają zwalczyć stres oksydacyjny.
Ponadto w pestkach arbuza znajduje się kwas foliowy, żelazo oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru lub zawału. Te niezwykłe nasiona dostarczą również argininy. Jest to aminokwas regulujący ciśnienie krwi.
Dlaczego jeszcze warto włączyć do swojej diety nasiona arbuza? To dobra alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Można je wysuszyć bądź uprażyć i spożywać zamiast chipsów. Duża garść pestek to zaledwie 22 kalorie. Podczas pieczenia w piekarniku można dodać oliwę z oliwek oraz ulubione przyprawy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl