Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Gorsza od pangi, a Polacy się zajadają. Ta ryba to siedlisko rtęci

Avatar placeholder
21.06.2024 09:14
Polacy często ją kupują. Zawiera rakotwórczą rtęć
Polacy często ją kupują. Zawiera rakotwórczą rtęć (Pixabay )

Wśród ryb, chociaż w większości są one zdrowe i polecane do jedzenia, znajdują się gatunki, które mogą nam zaszkodzić. Do tych najbardziej niebezpiecznych zaliczamy m.in. tilapię, pangę i ryba maślana. Dlaczego?

spis treści

1. Co zawierają ryby?

O tym, że warto jeść ryby, lekarze i eksperci przekonują od lat. Są nie tylko źródłem pełnowartościowego białka, ale też kwasów omega-3, witamin (takich jak A, B, D oraz E), składników mineralnych (fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, wapnia i żelaza) oraz mikroelementów (miedzi, cynku, manganu i jodu).

Mimo że zdrowe, nie wszystkie ryby są polecane dla pewnych grup osób czy dzieci. Które z nich lepiej więc omijać szerokim łukiem?

2. Panga

Jedną z popularniejszych, ale zaliczanych do najmniej zdrowych ryb w Polsce, jest panga. Mimo że chętnie kupowana, jest ona nazywana wręcz najgorszą rybą. Dlaczego? Ze względu na to, że hoduje się ją w złych warunkach, podaje hormony - gonadotropiny kosmówkowe, a do tego syntetyczne substancje takie jak polifosforany, które pozbawiają je kwasów omega-3.

3. Tilapia

Zobacz film: "Sztuka: obserwuję – reportaż"

Drugą z ryb, na jakie trzeba uważać, jest tilapia. Polaków przyciąga jej potencjalnie niska cena, jednak zdecydowanie nie można jej nazwać zdrową rybą. Hodowana w Wietnamie tilapia karmiona jest bowiem karmiona soją, mączką rybną, maniokiem, a także syntetycznymi witaminami, a w efekcie u ryby dochodzi do zakłócenia przemiany materii. Mięso tilapii zawiera przez to szkodliwe substancje, które są pozostałościami po procesie metabolicznym.

- Ryby te mogą zawierać duże ilości niekorzystnych dla człowieka związków, m.in. dioksyny i rakotwórczą rtęć. Tilapia spożywana raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale nie polecałabym jej dzieciom i kobietom w ciąży - mówiła WP Parenting Emilia Kołodziejska, ekspertka do spraw żywienia.

4. Ryba maślana

Dużym ryzykiem jest też spożywanie ryby maślanej. Niestety, zdarza się, że prowadzi do zatruć.

- Szacuje się, że ok 20 proc. osób źle reaguje na rybę maślaną, powodem jest duża zawartość estrów zwanych woskami. Przyznam, że ja sama rozchorowałam się kiedyś po zjedzeniu tej ryby, gdy byłam nastolatką. Zatrucie pokarmowe trwało trzy dni i nie obyło się bez wizyty u lekarza - podkreśla ekspertka, dodając, że nie poleca jej szczególnie dzieciom, kobietom w ciąży i seniorom.

5. Tuńczyk, łosoś i śledzie

Kolejny na liście niepolecanych ryb jest tuńczyk. Mimo że zawiera dużo witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, znajdziemy w nim także dioksyny i metale ciężkie. Można go więc spożywać sporadycznie, nie jest jednak polecany dzieciom ani ciężarnym.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay )

Toksyny znajdziemy także w łososiu.

- Najwięcej toksyn znajduje się w łososiu atlantyckim, a najmniej w dzikich łososiach pacyficznych. Ale zawiera on znaczne ilości kwasów omega-3 i białka, więc należy go spożywać raz na jakiś czas. Kobiety w ciąży i dzieci mogą spożywać go okazjonalnie. W przypadku śledzi, zazwyczaj jemy je w postaci marynat, które mogą zawierać dużo soli oraz konserwanty. Jedzmy z umiarem, to samo dotyczy dzieci - podkreśla Kołodziejska.

6. Kiedy i jak wprowadzać ryby do diety dziecka?

Wprowadzanie ryb do diety dziecka można zacząć już w siódmym miesiącu jego życia. Warto podawać ją maluchowi raz lub dwa razy w tygodniu. Na początku jednak po podaniu warto obserwować dziecko, by w razie czego wychwycić ewentualną alergię.

Podana ryba powinna być obrana z ości i dokładnie zmielona, może być dodana do zupy bądź przecieru po upieczeniu, ugotowaniu na parze bądź ugrillowana bez użycia tłuszczu.

Jaką rybę podać? Wśród najbardziej polecanych wymienia się: dorsza, flądrę, halibuta, mintaja, pstrąga, dzikiego łososia, morszczuka, sandacza, sieję, solę, szprotki i śledzia.

Niemowlakom i małym dzieciom nie wolno podawać ryb drapieżnych, ponieważ one kumulują więcej szkodliwych substancji i metali ciężkich. Należą do nich m.in. makrela, łosoś hodowlany, panga, maślana, tuńczyk i tilapia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze