Płatki drożdżowe w ciąży i dla dzieci. Czy są bezpieczne?

Płatki drożdżowe w Polsce wydają się być mało znane. A szkoda, bo zawierają sporo cennych dla zdrowia witamin, zwłaszcza z grupy B. Co warto o nich wiedzieć? Do czego wykorzystywać? I czy jest na nie miejsce w diecie ciężarnych i małych dzieci?

Płatki drożdżowe w ciąży i dla dzieci. Czy są bezpieczne?Płatki drożdżowe w ciąży i dla dzieci. Czy są bezpieczne?
Źródło zdjęć: © https://stock.adobe.com/
Agnieszka Gotówka

Płatki drożdżowe – właściwości

Płatki drożdżowe z wyglądu przypominają bułkę tartą o żółtym kolorze. Powstają z drożdży, a jako pożywkę dla nich wykorzystuje się glukozę z melasy buraczanej lub trzcinowej. Kiedy osiągną odpowiednią objętość, są dezaktywowane w wysokiej temperaturze, przez co tracą zdolność fermentacji.

Nieaktywne płatki drożdżowe są zatem delikatne dla żołądka i jelit. Nie powodują wzdęć i nieprzyjemnego uczucia pełności. Są naturalne i nie powodują żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego (w przeciwieństwie do żywych drożdży). Bez obaw mogą je spożywać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz małe dzieci.

Płatki drożdżowe – wartości odżywcze (na 100 g produktu)

  • Energia: 1445 kJ/345 kcal
  • Tłuszcz: 4,5 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,6 g)
  • Węglowodany: 9 g
  • Cukry: 9 g
  • Białko: 47 g
  • Sól: 0,5 g

Płatki drożdżowe nieaktywne. Do czego wykorzystać?

Płatki drożdżowe nieaktywne właściwości mają zbliżone do innych rodzajów płatków (np. owsianych). Są cennym źródłem białka, co doceniają zwłaszcza osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Dostarczają wielu cennych witamin, zwłaszcza z grupy B, które są niezbędne do zachowania ładnego wyglądu. Mają korzystny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Wspomagają też leczenie trądziku.

Płatki drożdżowe nieaktywne nie zawierają cukru ani konserwantów. Dostarczają sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na trawienie, pomaga zapobiegać chorobom układu pokarmowego oraz minimalizuje problem zaparć. Pozytywnie wpływa też na poziom cholesterolu we krwi, co wspomaga układ sercowo-naczyniowy.

Płatki drożdżowe bezglutenowe mają delikatny smak, przez niektórych określany jako orzechowo-serowy. I to właśnie tę nutę zapachową wyczujemy, gdy dodamy je do potraw. A do czego płatki drożdżowe wykorzystać?

Płatki drożdżowe – zastosowanie:

  • zagęszczacz do sosów i zup,
  • uzupełnienie smaku past warzywnych i pasztetów,
  • dodatek do sałatek i ziemniaków, dań z makaronem oraz jogurtu, maślanki lub kefiru,
  • zamiennik białej mąki i soli.

Płatki drożdżowe – przepis na czosnkową pastę

Składniki:

  • 1 tofu naturalne (180 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki wegańskiego majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka posiekanego drobno koperku
  • pieprz

Tofu zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, musztardę, koperek, sól oraz płatki drożdżowe. Masę dobrze wymieszaj. Spróbuj i dopraw do smaku pieprzem i gdy potrzeba, solą.

Przepis na czosnkową pastę a'la serową pochodzi z książki "Wegańska kuchnia polska" Edyty Stępczyńskiej, która ukazała się nakładem wydawnictwa Gaj.

Płatki drożdżowe – do czego używać w kosmetyce?

Wiele kobiet, które cieszą się zdrową i gęstą fryzurą, używa płatki drożdżowe nieaktywne na włosy. Włączają je do swojej diety, a stosowane regularnie wpływają pozytywnie na porost włosów. Wzmacniają też paznokcie i od wewnątrz odżywiają naskórek.

Płatki drożdżowe nieaktywne. Gdzie kupić?

Skoro nie musisz się już zastanawiać, czy drożdże są zdrowe (nieaktywne), być może zechcesz wprowadzić je do diety swojej rodziny. Kupisz je w wielu sklepach spożywczych. Dostępne są też w wersji ekologicznej, choć za nie przyjdzie zapłacić nam nieco więcej.

Płatki drożdżowe nieaktywne, dzienna dawka których to trzy łyżki stołowe, są dobrym wzmacniaczem smaku wielu potraw. Są też cennym źródłem wielu składników odżywczych.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące