Placuszki z kukurydzy

Na śniadanie lub na drugie śniadanie do szkoły dla dziecka możesz zrobić bardzo dobre i proste placuszki z kukurydzy Bonduelki. Jeżeli przygotujesz ich więcej, możesz je zamrozić i wykorzystać później, odgrzewając w dowolnym momencie. Po wyjęciu z zamrażalnika należy włożyć zamrożone placuszki do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 8 minut. To nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pożywne danie, można je podawać w dwóch wariantach – na słodko i na słono.

Składniki:

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelki 212 ml
  • 30 g mąki pszennej (może też być mąka bezglutenowa)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 mała szalotka (opcjonalnie, w wersji na słono)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Zobacz film: "Jak możesz pomóc maluchowi odnaleźć się w nowym środowisku?"

Wypróbuj też inne przepisy

Przygotowanie:

Wkładamy do miski wszystkie składniki (oprócz oleju) i miksujemy blenderem lub mikserem przez ok. minutę. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżkę ciasta. Placuszki smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony. Można je podawać zarówno w wersji na słodko z miodem, dżemem lub świeżymi owocami, jak i na słono – są pyszne z jogurtem, natką pietruszki, słodką papryką.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!