Przejdź na WP

Placuszki z kukurydzy

Na śniadanie lub na drugie śniadanie do szkoły dla dziecka możesz zrobić bardzo dobre i proste placuszki z kukurydzy Bonduelki. Jeżeli przygotujesz ich więcej, możesz je zamrozić i wykorzystać później, odgrzewając w dowolnym momencie. Po wyjęciu z zamrażalnika należy włożyć zamrożone placuszki do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 8 minut. To nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pożywne danie. Można je podawać w dwóch wariantach – na słodko i na słono.

Zobacz film: "Racuchy z jabłkami na kefirze. Smak dzieciństwa"

Składniki:

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelki 212 ml
  • 30 g mąki pszennej (może też być mąka bezglutenowa)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 mała szalotka (opcjonalnie, w wersji na słono)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Wypróbuj też inne przepisy

Placuszki z kukurydzy to świetny pomysł na śniadanie dla malucha
Placuszki z kukurydzy to świetny pomysł na śniadanie dla malucha (Zdjęcie placuszków / 123rf)

Przygotowanie:

Wkładamy do miski wszystkie składniki (oprócz oleju) i miksujemy blenderem lub mikserem przez ok. minutę. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżkę ciasta. Placuszki smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony. Można je podawać zarówno w wersji na słodko – z miodem, dżemem lub świeżymi owocami, jak i na słono – są pyszne z jogurtem, natką pietruszki, słodką papryką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.