Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Ewa Kozłowska
Otręby gryczane. Dlaczego warto je jeść?
1 z 7Płatki zbożowe
Otręby gryczane to zewnętrza część ziarna gryki. Uważa się, że to najbardziej wartościowy element tej rośliny. Wytwarzane są podczas przemiału gryki w formie suchych drobinek. Ze względu na swoje cenne składniki i właściwości polecane są dorosłym i dzieciom. Można zagęszczać nimi zupy, dodawać do jogurtu czy panierki.
Nie każdy jednak powinien je włączać do swojej diety. Otręby mogą uczulać, ponieważ zawierają gluten, orzeszki ziemne, soję, sezam, czyli składniki, które mogą wywołać alergię. Dietetycy zalecają, by wprowadzać je do menu stopniowo, a maksymalna dzienna dawka to 2, 3 łyżki. Dzieci powinny zaczynać od jednej łyżeczki od herbaty.
Przeczytaj także:
Jedna z najczęściej diagnozowanych chorób skóry u dzieci - jak zmienia życie?