Olej z nasion marchewki - dla zdrowia i pięknej skóry
1 z 8Nasiona marchewki – zdrowie ukryte w małych ziarenkach
W kuchni zazwyczaj wykorzystujemy korzeń marchwi. A przecież wszystkie części tej rośliny, łącznie z kwiatami oraz nasionami są jadalne. W Wielkiej Brytanii smażone kwiaty marchwi uchodzą za prawdziwy przysmak, natomiast nasiona prażono i zaparzano jako zamiennik kawy.
Możemy z nich przyrządzić też napar, który złagodzi żołądkowe dolegliwości, a dolany do kąpieli zrelaksuje ciało i poprawi wygląd skóry. Nasiona wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Obniżają też ciśnienie, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę układu krążenia.
Nasiona marchewki mogą z powodzeniem zastąpić kminek w naszej kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, mięs, domowego chleba czy sałatek. Poprawiają perystaltykę jelit, regulują procesy trawienne, dlatego są polecane dla osób na diecie odchudzającej. Wspierają też działanie wątroby i nerek.
Pamiętajmy jednak, by nie wykorzystywać w kuchni nasion, przeznaczonych do wysiewu, ponieważ są one zaprawione środkami chemicznymi.