Nie zostawiaj tych rzeczy na mrozie. Sprawdź, czy zostały w twoim aucie
Podczas typowej zimy dokuczają nam: mróz, śnieg i nieprzyjemny wiatr. Nie mamy ochoty spędzać dużo czasu na dworze. Staramy się więc dostać jak najszybciej do naszych domów. Zdarza się wtedy, że wracając z zakupów część produktów zostawiamy w bagażniku. Wydaje nam się, że nic się nie stanie, jak wrócimy po nie następnego dnia.
Takie zachowanie to błąd. Przechowywanie niektórych produktów w samochodzie, który stoi na mrozie, może im bardzo zaszkodzić. Chcesz wiedzieć, czego nie powinniśmy zostawiać zimą w aucie? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Śpią na dworze nawet w mróz, czyli skandynawski sposób na zdrowie
Leki
Na ulotkach wskazana jest konkretna temperatura, w której leki powinny być przechowywane. Narażenie ich na niskie temperatury przez dłuższy czas powoduje, że mogą stracić swoje właściwości. Tabletki na ból głowy czy gardła lepiej więc trzymać w domu i zabierać je na zewnątrz w razie potrzeby.
To, w jakim miejscu powinniśmy przechowywać leki zależy w dużej mierze od ich rodzaju. Większość z nich lubi temperaturę pokojową, inne z kolei należy włożyć do lodówki. Żadne z nich jednak nie lubią zmian temperatury, jakie zachodzą w rozgrzanym, a poźniej zamarzniętym samochodzie.
Produkty spożywcze
Zostawienie jedzenia w samochodzie nie jest najlepszym pomysłem. Szczególnie, jeżeli są to produkty, które łatwo się psują np. mięso czy nabiał. W sklepach przechowywane są w lodówkach. Po przywiezieniu ich ze sklepu powinny więc znaleźć się w chłodnym miejscu.
W samochodzie mogą być narażone na zmianę temperatur. Gdy zrobi się odrobinę cieplej, nasze ulubione mrożone warzywa lub zamrożone wcześniej mięso - zaczną się rozmrażać. To zaś spowoduje pojawienie się bakterii i tym samym psucie się jedzenia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Napoje gazowane
Napoje gazowane, często kupowane całymi zgrzewkami, również nie powinny być przechowywane na mrozie. I dotyczy to zarówno słodkich napojów, jak i zwykłej gazowanej wody. Konsekwencje mogą być bardzo nieprzyjemne.
Jeżeli płyn zostanie zamrożony, a potem rozmrożony, butelka może po prostu wybuchnąć. Lepiej więc zabrać ją od razu do domu. Wtedy będziemy mieć przynajmniej pewność, że unikniemy sprzątania samochodu.
Konserwy
Jedzenie w puszkach budzi wiele kontrowersji. Jego przeciwnicy krytykują je m.in. za bisfenol A, który wykorzystywany jest do produkcji tworzyw sztucznych. Nie da się jednak ukryć, że konserwy są trwałym produktem i chętnie kupowanym przez Polaków.
Niskie temperatury powodują jednak, że puszki nie nadają się do spożycia.
Konserwy najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej wynoszącej ok. 10 stopni. Jeżeli narazimy je na kontakt z zimnem, aluminium z którego są zrobione, może napuchnąć lub pęknąć. Wtedy nie dosyć, że nie zjemy naszej ulubionej kukurydzy, to jeszcze będziemy musieli sprzątać tapicerkę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl