Nie zawijaj resztek jedzenia w folię aluminiową (WIDEO)
Marnowanie jedzenia to powszechny problem. Statystyki Banku Żywności nie są optymistyczne. Szacuje się, że co roku wyrzucane jest ok. 1,3 mld ton jedzenia. Mieszkańcy Europy wyrzucają ok. 100 mln ton żywności rocznie. Polska również boryka się z tym problemem.
Aby uniknąć wyrzucania jedzenia konieczne są więc racjonalne zakupy. Warto też znać podstawowe zasady przechowywania żywności w taki sposób, aby jak najdłużej była świeża i dobra do spożycia.
Jedną z podstawowych metod przechowywania żywności jest zamrażanie. Należy jednak pamiętać o czasie, w którym dany produkt spożywczy może być w takim stanie. I tak np. mięso możemy mrozić przez ok. 6 miesięcy, a owoce i warzywa prawie rok.
Ponadto przechowujemy jedzenie w plastikowych pojemnikach, papierowych torebkach i folii aluminiowej. Ta ostatnia jest jednym ze stałych elementów w wielu polskich kuchniach. Korzystamy z niej do owijania chociażby owoców czy kanapek. Okazuje się jednak, że taki sposób przechowywania może być dla nas szkodliwy.
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl