Naukowcy z Japonii zalecają jeść lody na śniadanie
Badacze z Uniwersytetu w Tokio sprawdzili, jakie produkty spożywcze są najcenniejsze dla naszego mózgu. Podpowiadają, co jeść na śniadanie, by nasza wydajność umysłowa i koncentracja były na najwyższym poziomie. Pierwszy proponowany przez nich produkt może być dużym zaskoczeniem.
1. Produkt, który cię zaskoczy
Profesor Yoshihiko Koga z Uniwersytetu w Tokio uważa, że na śniadanie powinniśmy jeść lody. Twierdzi, że spożyte zaraz po przebudzeniu poprawią naszą uwagę i czujność. Według badań są dobrym pokarmem dla mózgu.
Profesor Yoshihiko Koga przeprowadził serię badań klinicznych. Osoby, które brały w nich udział podzielono na dwie grupy. Pierwsza z nich jadła lody na śniadanie natychmiast po przebudzeniu. Druga - swoje ulubionr potrawy śniadaniowe. Następnie wszyscy zostali poddawani ćwiczeniom umysłowym na programach komputerowych.
Osoby z drugiej grupy, które nie jadły lodów na śniadanie, wykazywały dłuższy czas reakcji i obniżone możliwości przetwarzania informacji.
Monitorowanie aktywności mózgu badanych ujawniło wzrost fal alfa o wysokiej częstotliwości, które są powiązane z podwyższonymi poziomami czujności i zmniejszonymi problemami psychicznymi.
2. Ponowne badania
Badanie można uznać za dosyć kontrowersyjne, ale naukowcy z Japonii podkreślają, że lody powinnny być wysokiej jakości. Najlepiej jeśli będą robione w domu przy użyciu pełnotłustego mleka, bez szczucznych dodatków czy konserwantów.
Badania wykonano ponownie. Tym razem zamiast lodów podawano zimną wodę. Przyniosło to zdecydowanie mniejszy efekt niż podczas pierwszego eskperymentu. Ci pacjenci, którzy pili wodę nie wykazywali aż tak wysokich zdolności umysłowych, jak podczas spożywania lodów.
Badacz kontynuuje swoje eksperymenty. Nie określił jeszcze silnego związku między wzmocnieniem pracy mózgu a spożywaniem lodów. Podaje jednak możliwe wyjaśnienie: "Lody to słodka przekąska, która sprawia przyjemność podczas jedzenia. Taka uczta wyzwala pozytywne emocje i dodaje energii" - stwierdził naukowiec.
Inne produkty, które poprawią pamięć i pracę mózgu zdaniem kontrowersyjnego badacza to jagody, tłuste ryby, orzechy, ostre przyprawy, szpinak, jabłka i gruszki. Z tym możemy się zgodzić w stu procentach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Najcenniejszy składnik. Wspomaga wzrok, oczyszcza płuca.