Najlepsze źródła manganu w diecie. Gdzie szukać ważnego pierwiastka?

Mangan (Mn) jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla ludzkiego organizmu, choć występuje w niewielkich ilościach. Odgrywa rolę w budowaniu odporności, procesie formowania kości, pracy mózgu i krzepnięciu krwi. Jakie produkty warto włączyć do codziennego menu, by zadbać o odpowiednią ilość tego składnika?

Niedobór manganu niekorzystnie wpływa na kości i stawyNiedobór manganu niekorzystnie wpływa na kości i stawy
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mangan - do czego potrzebny jest ten pierwiastek?

Mangan jest pierwiastkiem śladowym, lecz istotnym dla funkcjonowania organizmu człowieka. Przyczynia się do właściwego działania mózgu, układu pokarmowego, układu nerwowego i immunologicznego, a także tarczycy. Niedobór manganu może wiązać się z zaburzeniami układu krążenia i wzrostu oraz zwiększać ryzyko uszkodzenia stawów i kości. Deficyty tego pierwiastka mogą powodować problemy z płodnością, z koncentracją, obniżoną odporność na infekcję, rozdrażnienie, a nawet depresję.

Mangan – zapotrzebowanie

Zalecenia dotyczące rekomendowanej dawki na mangan różnią się od siebie w poszczególnych źródłach. W wielu publikacjach w ogóle nie określono dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Według Amerykańskiego Wydziału Zdrowia i Medycyny, ta dawka została oszacowana na 1,8 mg manganu na dobę dla dorosłych kobiet i 2,3 mg na dobę dla mężczyzn.

Inne wartości obejmują mieszkańców Australii i Nowej Zelandii - odpowiednio 5 i 5,5 mg w ciągu dobry. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) z kolei wstrzymała się od podawania optymalnych dawek. Wytyczne odnoszące się do europejskich obywateli zalecają, by osoby dorosłe przyjmowały około 2-3 mg manganu w ciągu doby.

Mangan – źródła

Dzienne spożycie manganu uzupełnia się z diety. Mangan znajduje się w wielu produktach z codziennego menu – od płatków owsianych, przez orzechy i nasiona, na owocach i warzywach kończąc. Gdzie jest najwięcej tego pierwiastka?

Produkty zbożowe:

  • płatki owsiane - 100 gramów płatków owsianych dostarcza 4,19 mg manganu,

  • chleb żytni razowy - w żytnim chlebie razowym znajduje się 2,74 mg manganu/100 g, Dodatkowo, chleb ten charakteryzuje się sporą ilością błonnika, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i sodu,

  • ryż - pod względem zawartości manganu zdecydowanie króluje ryż brązowy - 2,40 mg/100 g, ale biały również jest źródłem tego pierwiastka: 1,01 mg/100 g,

  • kasza gryczana - w 100 gramach tego produktu jest 2,04 mg pierwiastka; poza manganem kasza dostarcza spore ilości selenu, potasu, magnezu, fosforu, wapnia, witamin i błonnika.

Orzechy:

  • orzechy laskowe - wyróżniają się zawartością manganu (6,18 mg/100 g); mają one także sporą zawartość białka, błonnika, wapnia, magnezu i potasu, a dzięki witaminie E poprawiają urodę i dodają sił witalnych; wykazują działanie antyoksydacyjne, niwelują wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu,

  • orzechy włoskie - w 100 gramach znajduje się 3,60 mg, ponadto zawierają one sporą ilość kwasów omega 3, białka, witaminy E (tzw. witaminy młodości), polifenoli, L-argininy i błonnika pokarmowego; orzechy włoskie poprawiają pamięć, koncentrację, wpływają pozytywnie na układ krążenia i przyczyniają się do lepszego samopoczucia,

  • orzechy arachidowe - mniejszą zawartością manganu mogą poszczycić się orzechy arachidowe: 1,50 mg/100 g, ale mają one jednak doskonałe wartości odżywcze - przede wszystkim są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dostarczają białka i błonnika; w ich składzie wyróżnia się również kwas p-kumarowy, izoflawony, witaminę E (tokoferol) oraz witaminy z grupy B.

Nasiona:

  • nasiona słonecznika - dostarczają 2,61 mg manganu (100 g), wapnia, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, magnezu, cynku; obecne w nich są również cenne witaminy – m.in. witamina E i witaminy z grupy B (B1, B3, B6),

  • pestki dyni - mają 1,00 mg manganu w 100 gramach; warto je jeść nie tylko, by zadbać o odpowiednią ilość manganu: oprócz manganu pestki dyni dostarczają innych minerałów, jak magnez, potas, wapń, fosfor, beta-karoten, witamin – A, C, D, E oraz z grupy B.

Kakao i czekolada:

  • kakao - 100 g proszku dostarcza 2,49 mg manganu; oprócz manganu w kakao znajduje się selen, magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, witamina E i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6),

  • czekolada gorzka - w gorzkiej czekoladzie jest nieco mniej manganu - 0,77 mg/100 gram, ale za to jest ona źródłem cennych mikroelementów - magnezu, potasu, wapnia, cynku, żelaza i fosforu; gorzka czekolada zawiera też witaminy z grupy B, witaminę A i E.

Wśród warzyw strączkowych na prowadzenie wysuwa się fasola biała – w 100 gramach znajduje się 2,00 mg manganu. Białe ziarna fasoli dostarczają też sporych ilości białka roślinnego, witamin, błonnika pokarmowego i polifenoli.

Owoce:

  • truskawki - podobnie jak wszystkie jagody, są bogate w witaminy i minerały. Są one źródłem manganu – w 100 g jest go 0,39 mg,

  • banan - mangan znajduje się również w bananach: 0,42 mg/100 g,

  • maliny - około 0,7 mg/100 g,

  • morele - 0,18 mg/100 g,

  • winogrona - 0,09 mg/100 g,

  • jabłka - 0,08 mg/100 g.

Warzywa:

  • pietruszka - jej korzeń zawiera 0,58 mg/100 g,

  • brokuły - 0,53 mg/100 g,

  • natka pietruszki - 0,42 mg/100 g,

  • sałata - 0,28 mg/100 g,

  • szpinak - 0,26 mg/100 g,

  • kalafior - 0,23 mg/100 g,

  • kapusta biała - 0,23 mg/100 g.

Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące