Młode ziemniaki - dlaczego są najzdrowsze?
Ziemniaki możemy dodać do diety już w piątym miesiącu życia dziecka. Są one wprowadzane jako jedne z pierwszych warzyw. Należy pamiętać, aby przed zakupem sprawdzić ich stan. Nie mogą być zzieleniałe ani posiadać uszkodzeń.
Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie z pewnego źródła – na straganach lub u znajomych rolników. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że warzywa nie będą szkodliwe i skażone pestycydami.
Przeczytaj także: Urwij i zalej wrzątkiem. Efekty cię zaskoczą
...i dla mamy
Młode ziemniaki, to przede wszystkim źródło węglowodanów. Dzięki nim mamy energię, siłę i wigor do działania. Są zatem idealnym dodatkiem do posiłków dla przyszłej mamy. Ponadto, po ich zjedzeniu odczuwamy sytość przez dłuższy czas - to zasługa znajdującego się w smacznych bulwach błonnika.
Należy jednak pamiętać, że są niskokaloryczne i pełnowartościowe są tylko wtedy, gdy ich nie smażymi i nie odgrzewamy na tłuszczu.
Przeczytaj także: Dziwna "choroba" dopada coraz większą liczbę uczniów. Symulują?
Źródło witaminy C
Im młodszy ziemniak, tym więcej ma w sobie niezbędnych witamin. Warzywa, które długo zalegają w sklepach czy piwnicach, tracą wiele wartości odżywczych.
Szacuje się, że jeden ziemniak zawiera ok. 16 mg witaminy C. Oprócz tego, że młode ziemniaki wzmacniają odporność, działają też korzystnie na układ krwionośny, wzrok oraz na budowę mocnych kości.
Przeczytaj także: Obrzydliwy nawyk dobry dla zdrowia? Nowe wyniki badań
Układ pokarmowy
Obecność błonnika sprawia, że warzywa korzystnie wpływają na układ trawienny. Poprawiają metabolizm oraz skutecznie zapobiegają biegunkom czy zaparciom - częstym dolegliwościom kobiet w ciąży. Warto włączyć je do diety, aby naturalnie wesprzeć działanie systemu pokarmowego.
Przeczytaj także: Nie uprawiałeś seksu przez dłuższy czas? Sprawdź, co ci grozi
Układ krwionośny
Badania potwierdzają, że dzięki zawartości sporej ilości potasu, ziemniaki korzystnie wpływają na obniżenie ciśnienia. Należy pamiętać, że osoby, które mają problem z nadciśnieniem tętniczym powinny przy tym ograniczyć spożywanie soli. Oprócz potasu, na problemy z ciśnieniem pomogą również zawarte w tych warzywach związki kuokaminy.
Przeczytaj także: Idealne dla chorych na raka. Powinniśmy jeść je codziennie
Nie tylko witaminy, ale i minerały
Ziemniaki zawierają najwięcej potasu i fosforu, ale dostarczają również magnezu, który poprawia samopoczucie i łagodzi stres. W ich składzie odnajdziemy także śladowe ilości jodu, wapnia, siarki czy żelaza. Jedzenie ziemniaków to naturalny sposób na uzupełnienie niedoborów tych składników.
Przeczytaj także: Oto co się stanie, jeśli twoje dziecko przedawkuje białko
Przyrządzanie
Młode ziemniaki należy dokładnie umyć oraz wyszorować. Nie trzeba ich obierać, ponieważ najwięcej cennych składników znajduje się tuż pod skórką. Gotujemy je ok. 20-30 minut, a po tym czasie odparowujemy na małym ogniu. Warto pamiętać, że najzdrowsze i najbardziej wartościowe są warzywa przygotowane na parze.
Przeczytaj także: Liczba chorych na boreliozę rośnie. W tym województwie najszybciej