Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis
Większości z nas przeziębienie kojarzy się z nieprzyjemnie pachnącym napojem, który rodzice przygotowywali nam w dzieciństwie, by szybko zwalczyć objawy infekcji. Mleko, masło, miód i rozgnieciony czosnek – czyli składniki leczniczej mikstury nie zostały wybrane przypadkowo.
Mleko z miodem i czosnkiem tak dobrze działa, ponieważ każdy z nich wykazuje inne właściwości prozdrowotne. Razem tworzą prawdziwą moc witamin, składników mineralnych i substancji aktywnych, które szybko usuną z organizmu szkodliwe wirusy i bakterie. Sprawdźmy, jaki sekret tkwi w poszczególnych elementach tego naturalnego lekarstwa i na jakie dolegliwości mleko z czosnkiem i miodem pomaga.
Składniki mikstury
Jakie są składniki tego zdrowotnego napoju? Mleko, miód i czosnek to właśnie te składniki. Podstawą napoju jest gorące mleko pełne wapnia, fosforu, potasu, magnezu oraz cynku.
Kolejnym składnikiem jest masło, czyli źródło cennych witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Znajdziemy w nim zestaw witamin A i E oraz kwas linolowy i kwas masłowy, które hamują namnażanie się komórek rakowych w organizmie.
Do mikstury dodajemy też miód, który dzięki swoim cennym związkom, goi podrażnienia, uspokaja i działa nasennie. Napój na przeziębienie nie byłby jednak pełny bez ostatniego składnika – rozgniecionych ząbków czosnku, które działają jak naturalny antybiotyk.
Łagodzi ból gardła
Ciepłe mleko wraz z masłem i miodem skutecznie łagodzi nawet najsilniejsze bóle gardła. Tłuszcz zawarty w maśle pozostaje w jamie ustnej, ułatwiając przełykanie. Dzięki niemu mikstura nawilży błony śluzowe gardła.
Czosnek to bogactwo fitoncydów – związków o działaniu bardzo podobnym do antybiotyków. Jednym z nich jest allicyna, która niszczy bakterie, grzyby oraz pierwotniaki powodujące bóle gardła. Ząbki wykazują także właściwości dezynfekujące.
Wzmacnia odporność
Zarówno miód, jak i czosnek, pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Zawarte w nich substancje aktywne chronią przed szkodliwym działaniem wirusów i bakterii, które powodują infekcje. Mikstura jest również pełna witamin, np. A, D, PP i tych z grupy B - niezbędnych w procesie leczenia.
W napoju zawierającym mleko, czosnek i miód znajdziemy wiele składników mineralnych: wapnia, potasu, fosforu, selenu, żelaza, miedzi, jodu czy magnezu. Dodatkowo czosnek wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Leczy nie tylko infekcje, ale i zapalenia oskrzeli, płuc, tchawicy czy gardła. Ząbki niszczą nawet bakterie oporne na antybiotyki.
Działa nasennie
Przy pierwszych objawach przeziębienia często pojawia się gorączka. Nie należy wtedy od razu stosować leków przeciwgorączkowych. Podwyższona temperatura ciała oznacza, że organizm walczy z infekcją.
Lepszą opcją jest ciepły kubek z miksturą wypity przed snem, który uspokoi wewnętrznie oraz złagodzi kaszel. Zawarty w nim miód delikatnie uśpi chorą osobę oraz rozgrzeje zziębnięty organizm.
Jeżeli mamy wybór, sięgajmy po miód lipowy. Działa on antybakteryjnie oraz wykazuje właściwości wykrztuśne. Nie warto stosować miodu spadziowego, ponieważ może podrażniać błony śluzowe gardła.
Przepis na miksturę
Składniki: - 200 ml ciepłego mleka, - łyżka masła, - łyżka miodu, - dwa rozgniecione, surowe ząbki czosnku.
Do kubka ciepłego mleka dodaj kawałeczek masła, łyżkę miodu i dwa rozgniecione ząbki czosnku. Miksturę wymieszaj i wypij, gdy jest jeszcze ciepła. Lekarze zalecają stosowanie napoju dwa razy dziennie.
Uwaga! Mleko nie powinno być gorące, ponieważ w wysokiej temperaturze czosnek oraz miód tracą swoje prozdrowotne właściwości. Optymalna temperatura to 40 stopni Celsjusza.