Mangostan zwany jest "królem owoców". Właściwości mangostanu korzystnie wpływają na zdrowie dzieci i dorosłych
Mangostan to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Każdy miłośnik słodkiego miąższu z pewnością pokocha ten owoc tak samo, jak zrobili to mieszkańcy Bali. Warto podawać go dzieciom, bo to zdrowotna bomba.
1. Czym jest mangostan?
Są to brunatno-purpurowe owoce, o słodkim smaku. Owoc nazywany jest "pokarmem bogów". Pod purpurową skorupką kryje się miąższ. Największym producentem jest Tajlandia.
Jak smakuje mangostan? Konsystencją przypomina liczi, a jego smak to połączenie poziomki, brzoskwini i ananasa.
Mangostan można kupić w Polsce, ale jst dość drogi ze względu na to, że ciężko go wyhodować, owoce dojrzewają późno i są trudne do przechowywania.
Owoce są nie tylko pyszne, ale wykorzystywane w celach zdrowotnych od pokoleń. Wybierajcie te ciemne i jędrne.
2. Właściwości mangostanu
Mangostan zawiera mnóstwo witaminy C, które wspomagają układ odpornościowy, jednak to nie jedyna zaleta. W Tajlandii powszechnie podaje się je osobom, które mają problemy trawienne. Wywar ze skórki mangostanu jest świetnym lekarstwem na biegunkę dla dzieci, a sam owoc ma wysoką zawartość błonnika, co sprzyja naszym jelitom.
W południowo-wschodniej Azji mangostan uważany jest za superżywność ze względu na duże ilości potasu, manganu, magnezu i miedzi, które pomagają regulować ciśnienie krwi. Azjaci wierzą, że jedzenie tych purpurowych owoców pomaga zmniejszyć skutki jedzenia nadmiernych ilości soli.
Kobiety na Bali jedzą sporo mangostanu podczas miesiączki. Uważają, że pomaga łagodzić bóle menstruacyjne i korzystnie wpływa na skórę, chroniąc ją przed wypryskami.
Jeśli nigdy nie próbowałeś mangostanu, wpisz go na swoją listę rzeczy do posmakowania. Warto!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl