Mak – właściwości prozdrowotne i zastosowanie

Mak, właściwości którego mogą zaskoczyć, wykorzystywany jest w kuchni na wiele sposobów. Te małe ziarenka mają nie tylko ciekawy smak, ale też sporą ilość prozdrowotnych składników. Dowiedz się, czy mak jest zdrowy i czy dziecko może jeść mak.

Mak – właściwości prozdrowotne i zastosowanieMak – właściwości prozdrowotne i zastosowanie
Źródło zdjęć: © https://stock.adobe.com/
Agnieszka Gotówka

Mak – właściwości

Czy mak jest zdrowy? Okazuje się, że tak. Ziarna maku zawierają sporą ilość witamin A, D, E, a także witaminę C. Są też dobrym źródłem wapnia i – w nieco mniejszym stopniu – żelaza, miedzi, magnezu, fosforu i cynku.

Mak zawiera też błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę jelit. Spożywanie produktów będących jego cennym źródłem zmniejsza zaparcia.

Co ciekawe, prozdrowotne (i narkotyczne!) właściwości maku wykorzystywano już w starożytności.

Olej makowy. Na co pomaga?

Cenne właściwości ma też olej makowy. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie z grupy omega-6 (przede wszystkim kwas linolowy). Jest więc cennym wsparciem dla serca i pomaga przywrócić równowagę pomiędzy "dobrym" (HDL) i "złym" (LDL) cholesterolem.

Można też stosować go zewnętrznie, nakładając na włosy, skórę i paznokcie. Olej makowy nawilży je i odżywi. Można też wspomóc nim leczenie ran, owrzodzeń, odleżyn czy zmian łuszczycowych.

Olej makowy stosuje się wyłącznie na zimno. Nie nadaje się do smażenia i podgrzewania. Używa się go do sałatek, kasz, past kanapkowych (m.in. serowych), surówek.

Mak – czy zdrowy dla dzieci?

Choć sami lubimy makowiec czy kutię, mamy pewne obawy przed podaniem ich dzieciom. Wynika to najpewniej z tego, że boimy się, czy mak nie zaszkodzi maluchowi.

Te drobne ziarenka, choć smaczne, mają też ciemniejszą stronę. Mak bowiem zawiera substancje o działaniu narkotycznym.

Najwięcej zawiera ich mak lekarski (orientalny), którego uprawa w Polsce normowana jest ustawą z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii. Roślina ta oddziałuje na układ nerwowy i jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym. Z wysuszonego soku mlecznego z makówki (opium) wytwarza się morfinę, kodeinę i papawerynę. Są to substancje o działaniu przeciwbólowym, jednak podaje się je wyłącznie z przepisu lekarza i w ściśle określonych przypadkach (wykazują działanie uzależniające).

W przemyśle spożywczym najczęściej stosowany jest mak niebieski (europejski). Charakteryzuje się najniższą zawartością alkaloidów (substancji o działaniu narkotycznym), jest zatem bezpieczny (również dla dzieci i kobiet w ciąży).

Pamiętajmy jednak, że mak jest ciężkostrawny. Słodyczy z jego dodatkiem nie należy podawać niemowlętom (ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zjadły pieczywo z makową posypką). Starsze dzieci (powyżej 2. roku życia) mogą już bez obaw jeść dania z makiem, o ile nie są na niego uczulone. Alergia na mak krzyżuje się z alergią na mąkę pszenną, żytnią oraz owsianą.

Jak jeść mak?

Mak to popularny surowiec cukierniczy. Na co dzień znajdziemy go w drożdzówkach lub ciastkach. Popularnością mak cieszy się zwłaszcza w okresie świątecznym, kiedy to przygotowujemy z niego bożnonarodzeniowy makowiec i kutię. W niektórych regionach Polski serwuje się też łazanki z makiem i bakaliami.

Na co dzień niewielkie ziarenka są też dodawane do bułek, chleba i rogali. A skoro o rogalach mowa, w tych najpopularniejszych, świętomarcińskich, sercem jest nadzienie z delikatnego maku białego. Ma łagodniejszy smak i jest droższy od maku niebieskiego. W Polsce nie jest uprawiany.

Zatrucie makiem – objawy

Zatrucie makiem, zwłaszcza niebieskim, jest bardzo rzadko spotykane. By do tego doszło, trzeba by zjeść jego bardzo duże ilości.

Jesli jednak po spożyciu dania z makiem wystąpią nudności i halucynacje, trzeba jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

Ze spożywaniem maku muszą uważać osoby, które przyjmują leki na nadciśnienie i bezsenność, gdyż może on osłabić ich działanie.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące