Dlaczego warto jeść ogórki?
Niepozorne ogórki to bomby prozdrowotnych składników. Chociaż wydaje się, że składają się głównie z wody, tak naprawdę są źródłem wielu zbawiennych dla zdrowia człowieka substancji. Jakie korzyści może przynieść regularne spożywanie tego warzywa?
Nawadnia i orzeźwia
Ogórki idealnie nadają się na upalne dni - są [orzeźwiające i świetnie nawadniają](http://Raita - skuteczny sposób na orzeźwienie prosto z Indii). Warzywo w 95 proc. składa się z wody, dzięki czemu chroni organizm przed groźnym odwodnieniem. Plasterki ogórka warto dodać do szklanki wody z miętą - taki napój dodaje energii, pobudza metabolizm i odkwasza organizm.
Zapewnia uczucie sytości
W ogórku zawarte są duże ilości błonnika pokarmowego. Składnik ten nie tylko reguluje pracę układu pokarmowego, ale również szybko zapewnia uczucie sytości. Poza tym, ogórki zawierają niewiele kalorii, dlatego są świetnym produktem dla osób na diecie. Sałatka na bazie smacznego warzywa zaspokoi głód, nawodni organizm i zmniejszy ochotę na podjadanie.
Obniża poziom cholesterolu we krwi
W ogórkach zawarte są sterole roślinne, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Osoby z chorobami krążenia powinny jak najczęściej sięgać właśnie po ogórki.
Korzystnie wpływa na układ pokarmowy
Regularne spożywanie ogórka może zredukować problemy trawienne, takie jak zgaga, zaparcia czy wrzody. Jest to związane z dużą zawartością wody w tym warzywie, która wypłukuje toksyny kumulujące się każdego dnia w układzie trawiennym. Ogórki są też źródłem błonnika, który usprawnia trawienie i zapobiega rozwojowi chorób systemu pokarmowego.
Zwalcza nieświeży oddech
Umieszczenie plasterka ogórka na kilka minut w jamie ustnej może skutecznie zredukować nieprzyjemny zapach z ust. Zawarte w tym warzywie składniki neutralizują działanie bakterii, które są odpowiedzialne za nieświeży oddech.
Redukuje zmęczenie oczu
Ogórek to naturalne remedium na opuchnięte, zaczerwienione okolice oczu. Położenie na kilka minut plasterków świeżego warzywa na powieki to jeden ze skutecznych sposobów redukujących worki i cienie pod oczami. Poza tym, zawarte w ogórku składniki doskonale nawilżają delikatną skórę wokół oczu.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka
W ogórku zawarte są związki określane mianem lignanów, które mogą uchronić organizm przed rozwojem choroby nowotworowej. Poza tym, warzywa te zawierają silne przeciwutleniacze, które zabezpieczają komórki przed uszkodzeniami DNA spowodowanymi działalnością wolnych rodników. To popularne warzywo powinno być więc częścią diety antyrakowej.
Zapobiega utracie pamięci
Eksperci twierdzą, że ogórki mogą chronić przed alzheimerem. Badania naukowe przeprowadzone w Instytucie Salka sugerują, że regularne spożywanie ogórków może zapobiegać utracie pamięci związanej z wiekiem. Ma to związek z obecnym w jego składzie flawonolem, który wspomaga układ pamięciowy i wzmacnia system nerwowy.
Może złagodzić objawy kaca
Po powrocie z imprezy obfitującej w alkohol warto zjeść ogórka. Zawarte w jego składzie witaminy z grupy B oraz elektrolity mogą znacząco zmniejszyć nasilenie złego samopoczucia pojawiającego się kilka godzin po spożyciu alkoholu.