W Polsce nadal niedoceniane. Za granicą podstawowa przekąska
Ciężarne zrobią wiele, aby ułatwić sobie poród. Okazuje się, że jedzenie tych owoców pod koniec ciąży, może pomóc go skrócić i zmniejszyć ryzyko cesarki. Położna wyjaśnia, dlaczego warto po nie sięgać.
W tym artykule:
Jedz w ciąży, a nie pożałujesz
Daktyle to owoce, które posiadają wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępne są najczęściej te suszone. Nie przyciągają one naszego wzroku, bo nie wyglądają zbyt apetycznie. Jednak warto się nimi zainteresować? Powód?
Daktyle, zarówno te suszone, jak i świeże, są bogate w błonnik, liczne witaminy (zwłaszcza w witaminę B3), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze.
Mało który owoc jest tak bogaty w te cenne składniki odżywcze.
Trzy razy urodziła bliźnięta - to zdarza się raz na 500 tys. przypadków
Ponadto w krajach zachodnich daktyle są podstawową przekąską ciężarnych kobiet. Okazuje się, że mają niezwykle pozytywny wpływ na przebieg porodu: skracają pierwszy etap akcji porodowej, przyspieszają rozwieranie szyjki i zmniejszają ryzyko cesarek.
Potwierdzają to również naukowcy.
Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Instytutu Journal of Midwifery & Reproductive Health wynika, że jedzenie daktyli pod koniec ciąży pozytywnie wpływa na poród bez negatywnego wpływu na matkę i dziecko.
Skracają poród i zmniejszają ryzyko cesarki
Jedzenie daktyli może przynieść wiele korzyści zarówno przyszłej mamie, jak i rozwijającemu się płodowi. Są doskonałym sposobem na zaparcia, źródłem potasu - który pomaga regulować ciśnienie krwi i zapobiega skurczom mięśni oraz żelaza. W daktylach znajdziemy również witaminę K, wpływającą na pracę mięśni i układu nerwowego płodu.
Jednak z jedzeniem suszonych daktyli w ciąży powinny uważać kobiety chorujące na cukrzycę. Wszystko przez dużą zawartość cukrów prostych.
Do jedzenia daktyli namawia również popularna na TikToku położna @serenitylifedoula.
Położna przekonuje, że jedzenie daktyli może m.in. przyspieszyć rozwarcie szyjki, zmniejszyć ryzyko przedwczesnego odejścia wód płodowych, zmniejszyć konieczność podawania sztucznej oksytocyny, skrócić pierwszy etap porodu i zmniejszyć ryzyko cięcia cesarskiego. Ponadto wysoka zawartość cukru w daktylach może dostarczyć potrzebnej energii podczas porodu. Jak widzimy, korzyści z jedzenia tych owoców jest wiele.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl