Jak wykorzystać łupiny orzechów? Oto cztery sposoby

Warto wprowadzić orzechy do swojej diety nie tylko dlatego, że są smaczne, ale też bardzo zdrowe. Włoskie, migdały i laskowe to źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują przemianę materii i przeciwdziałają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Te produkty spożywcze są też bogate w witaminy i składniki mineralne. Obecna w ich składzie witamina E poprawia wygląd skóry, wzmacnia włosy i płytkę paznokciową. Podobnie jak zdrowe tłuszcze pomaga utrzymać smukłą talię.

Po obraniu orzechów zazwyczaj pozbywamy się twardych łupin. Tymczasem okazuje się, że niepotrzebnie ta część trafia do kosza na śmieci. Można ją zastosować zewnętrznie w trosce o urodę, ale i wewnętrznie dla poprawy zdrowia.

Sprawdź, w jaki sposób możesz wykorzystać łupiny orzechów?

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO o tym, dlaczego warto jeść bakalie

Zobacz też: Rano dziecka nie było w łóżeczku. Tajemnicze zaginięcie trzylatki w USA

Obraz
Źródło zdjęć: © (123rf) Orzechy są bogate w witaminy i minerały

/ 4Dlaczego nie powinniśmy lekceważyć siwych włosów?

Siwizna to oznaka starzenia się organizmu. Możemy ją ukryć, farbując włosy albo stosując naturalne płukanki, które je przyciemnią. W tym celu sprawdzi się mikstura z łupin orzecha włoskiego. Jest polecana szatynkom, brunetkom i rudowłosym.

Potrzebujemy:

  • garści łupin orzecha włoskiego (mogą być suszone),
  • 0,5 litra wody.

Sposób przygotowania:

Łupiny zalewamy wrzątkiem. Parzymy przez ok. godzinę. Następnie odcedzamy aromatyczny napar. Wykorzystujemy go do płukania włosów.

Systematyczne użytkowanie pomoże zniwelować siwiznę (podobny efekt przynosi wywar z łupin cebuli). Pamiętajmy, aby w czasie stosowania tej płukanki chronić dłonie przed farbującym barwnikiem (najlepiej włożyć rękawiczki foliowe).

/ 4Wybielanie zębów

Obraz
© (123rf) Napar z łupin orzechów włoskich wybiela zęby

Jeśli borykamy się z przebarwieniami i kamieniem nazębnym (żółtawo-brązowym osadem), na bazie łupin orzechów możemy przygotować płyn o właściwościach wybielających zęby. Dzięki niemu staną się one jaśniejsze o co najmniej dwa odcienie. Żeby go zrobić, potrzebujemy:

  • łupin z 6 orzechów włoskich,
  • 1 szkl. wody.

Sposób przygotowania:

Zalewamy łupiny orzechów zimną wodą. Stawiamy naczynie na niewielkim płomieniu i powoli podgrzewamy. Następnie gotujemy zawartość garnka przez 20 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy do wystygnięcia.

Jak stosować orzechowy płyn wybielający? Wystarczy zamoczyć w nim szczoteczkę i następnie dokładnie myć nią zęby przez ok. 5 minut. Na koniec trzeba wypłukać jamę ustną. Taki zabieg powinniśmy powtarzać 2-3 razy dziennie przez 1-2 tygodnie.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat właściwości odżywczych orzechów

/ 43 sposoby na WYPADAJĄCE włosy

Jeśli mamy osłabione włosy, naturalnym i domowym sposobem na ich wzmocnienie, który powinniśmy wypróbować, jest płukanka na bazie łupin orzechów włoskich. To metoda dla właścicielek ciemnych kosmyków — regularnie stosowana pogłębia odcień i nadaje miedziane refleksy.

Lista składników:

  • 20 łupin z dużych orzechów włoskich,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Myjemy łupiny orzechów pod bieżącą wodą. Umieszczamy je w garnku, dolewamy wodę w takiej ilości, aby je przykryła. Doprowadzamy płyn do wrzenia, a następnie gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut. Po tym czasie odstawiamy płukankę do wystygnięcia.

Jak stosować orzechową płukankę na włosy? Gotowy płyn odcedzamy i przelewamy do butelki. Płuczemy nim kosmyki po każdym myciu. Regularnie stosowana sprawi, że pasma staną się mocniejsze (wzmacnia strukturę włosa i odżywia je, zarówno cebulki, jak i końcówki).

Zobacz też: 6 tygodni temu urodziła drugie dziecko. Co za figura!

/ 4Wzmocnienie odporności

Obraz
© (123rf) Miód juglandowy wzmacnia organizm

Łupiny orzecha włoskiego, które zazwyczaj wyrzucamy, można wykorzystać do przygotowania miodu juglandowego (Mel Juglandis) o właściwościach wzmacniających układ odpornościowy. W tym celu potrzebujemy:

  • sproszkowanych łupin orzecha włoskiego,
  • miodu,
  • gliceryny.

Sposób przygotowania:

Na każdą łyżeczkę sproszkowanych łupin dodajemy 1 łyżkę miodu i 10 kropli gliceryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowe.

Miód juglandowy należy przyjmować 3-4 razy dziennie. Pojedyncza dawka to 1 łyżka stołowa.

Źródła

  1. styl.pl
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące