Gastroenterolog ostrzega. Te przedmioty kuchenne mogą szkodzić zdrowiu
Gastroenterolog doktor Sethi, którego na samym TikToku obserwuje prawie pół miliona osób, jedno ze swoich nagrań poświęcił zagadnieniu bezpieczeństwa w kuchni. A dokładnie temu, które sprzęty kuchenne mogą działać toksycznie na ludzki organizm.
W tym artykule:
Plastikowe przybory, deski i porysowane patelnie
Pierwsze z grupy przedmiotów, które stwarzają zagrożenie dla zdrowia, to plastikowe przybory kuchenne. Doktor Sethi podkreśla, że pod wpływem gorąca mogą one uwalniać toksyczne związki chemiczne, takie jak bisfenol A (BPA) i ftalany. Substancje te mogą przenikać do jedzenia i negatywnie wpływać na zdrowie.
Lekarz radzi wymienić plastikowe przybory na te wykonane z drewna, stali nierdzewnej, silikonu czy bambusa. Drugi element, który jego zdaniem należy jak najszybciej wyrzucić z kuchni, to plastikowe deski do krojenia.
- Z czasem niszczeją i mogą uwalniać szkodliwe chemikalia do jedzenia. Bezpieczniej jest używać drewnianych lub szklanych desek - radzi lekarz.
Jak myć warzywa i owoce?
Ostatni przedmiot, o którym wspomina gastroenterolog, to porysowane patelnie nieprzywierające. - Często zawierają PFA, które może wpływać na zdrowie, przyczyniając się do wysokiego ciśnienia krwi, problemów z cholesterolem czy problemów z płodnością - wylicza lekarz.
Czym jest PFA?
PFA w patelniach to skrót od perfluoroalkoksylanu, rodzaju fluoropolimeru, który jest stosowany w produkcji powłok nieprzywierających, takich jak teflon. Dzięki temu patelnie z powłoką PFA mają właściwości, które zapobiegają przywieraniu jedzenia, ułatwiając gotowanie i czyszczenie.
Jednak PFA wiąże się z pewnymi zagrożeniami zdrowotnymi i środowiskowymi. Pod wpływem wysokiej temperatury, szczególnie powyżej 260 stopni Celsjusza, powłoka może zacząć się degradować, uwalniając toksyczne substancje, które mogą przenikać do jedzenia.
Długotrwałe narażenie na PFAS może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak zaburzenia hormonalne, uszkodzenia wątroby, a nawet zwiększone ryzyko niektórych nowotworów.
Dodatkowo PFAS są trudne do usunięcia z ekosystemów, co prowadzi do ich nagromadzenia w wodzie i glebie. Dlatego też nazywane są "wiecznymi chemikaliami" i mogą mieć długotrwały wpływ na zdrowie ludzi i środowisko.
Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- TikTok