2 z 6E102 tartrazyna
Tartazyna (czyli inaczej żółcień spożywcza bądź związek E102) jest cytrynowożółtym barwnikiem azotowym. Po raz pierwszy użyto go już w 1884 roku.
Barwnik jest dopuszczony do użytku przez FDA - Amerykańską Agencję Żywności i Leków. Pomimo tego w niektórych krajach jego stosowanie jest zabronione. Dzienna dawka tartazyny, którą możemy spożyć bez niepożądanych efektów, wynosi 7,5 mg/kg masy ciała.
Czy jest bezpieczna? Nie dla wszystkich. To czynnik, który uwalnia histaminę. Barwnik spożywany przez astmatyków może powodować zaostrzenie wielu objawów. Tartazyna przyczyna się także do pojawienia się skurczów macicy grożących poronieniem u kobiet w ciąży.
Barwnik jest też niebezpieczny dla osób z nietolerancją salicylanów oraz dla dzieci. W połączeniu z innymi związkami chemicznymi powoduje bowiem problemy z koncentracją.
Może wywoływać pokrzywkę, bóle głowy, katar sienny, bezsenność czy dezorientację.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Trik, który trzeba wykorzystać podczas mycia okien. Działa za każdym razem