Dlaczego awokado powinno znaleźć się w twoim menu?
Obecnie w każdym hipermarkecie półki uginają się od ciężaru owoców, warzyw i innych produktów, które oceniane są jako niezbędne w jadłospisie każdego z nas.
Jednym z takich artykułów jest awokado – źródło składników mineralnych i witamin, które powinno na stałe zagościć w diecie kobiet planujących zajście w ciążę, ciężarnych, a także niemowląt i dzieci.
W jego składzie znajdziemy choćby kwas foliowy, który zapobiega wadom wrodzonym mózgu i rdzenia kręgowego u rozwijającego się płodu.
Jakie inne zalety niesie ze sobą wprowadzenie awokado do diety?
Zobacz też: Poznaj pięć najzdrowszych kolacji dla twojego malucha
Dla kobiet planujących ciążę
Awokado spożywane regularnie przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Jednocześnie pozytywnie wpływa na stężenie tego dobrego. W składzie tego egzotycznego owocu znajdują się także duże ilości błonnika, który niweluje problemy trawienne, np. zaparcia.
Włókno pokarmowe działa też na stężenie glukozy we krwi. To dobra wiadomość dla kobiet, które zmagają się ze skokami cukru bądź są w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia cukrzycy ciążowej. Awokado pozytywnie wpływa również na serce.
Zobacz także: Czy planowanie ciąży ma sens?
Dla kobiet w ciąży
Każda kobieta w ciąży potrzebuje zwiększonej dawki witamin i składników mineralnych. Wszystko po to, by dziecko mogło prawidłowo się rozwijać. Moc tych odżywczych składników zapewni awokado. To źródło przeciwutleniaczy, np. luteiny. Chroni ona komórki w oczach niemowlaka.
Znajdziemy w nim także duże ilości kwasów nienasyconych, bardzo ważnych dla rozwoju mózgu noworodka. Awokado zapobiega również porannym mdłościom.
Zobacz też: Ochota na frytki? Spróbuj te z awokado
Dla niemowlaków
Awokado jest idealnym produktem dla niemowlaków. Do diety dziecka można go już wprowadzać między 4. a 6. miesiącem życia. Dzięki temu, że są miękkie, łatwo je przygotować. Są także delikatnie słodkie, więc maluchy chętnie je zjadają.
Te egoztyczne owoce to bogactwo witamin A, C, E, H, K i tych z grupy B oraz składników mineralnych – magnezu, miedzi, żelaza, potasu i wapnia. Awokado jest też źródłem białka niezbędnego do budowy komórek.
Pediatrzy polecają ten owoc także w leczeniu biegunek i wzdęć u dzieci.
Zobacz także: Te produkty szczególnie warto jeść w ciąży
Dla starszych dzieci
Awokado jest kaloryczne – jedna sztuka to ok. 220 kcal. Porównując go jednak do słodyczy czy innych produktów, które zdarza nam się podawać dzieciom, i tak jest na wygranej pozycji. Zawarty w nim magnez wpływa na funkcjonowanie mózgu, a potas wzmacnia serce.
Dzięki zawartości błonnika, po zjedzeniu tego owocu maluchy na dłużej są syte. To z kolei rozwiąże problem podjadania między posiłkami.
Awokado ma także niski indeks glikemiczny, czyli nie powoduje dużych skoków poziomu cukru we krwi. Polecany jest więc wszystkim dzieciom. Nie od dziś wiadomo, że u polskich uczniów coraz częściej diagnozuje się cukrzycę.
Zobacz też: Polskie dzieci nie jedzą zgodnie z zaleceniami IMiD
Źródła
- prevention.com