6 z 8Na trawienie i chore gardło
Czarny orzech można z powodzeniem stosować jako środek na poprawienie trawienia. Usprawnia bowiem funkcjonowanie układu pokarmowego – poprawia wchłanianie substancji w jelitach, a także nadmierne przesączanie wody do jelita, dlatego działa zarówno na zaparcia, jak i na biegunki. Ponadto zmniejsza stany zapalne śluzówki.
To jednak nie wszystko. Taniny zawarte w orzechu czarnym łagodzą ból gardła, leczą zapalenie języka i zmniejszają zaczerwienienie w jamie ustnej.
Czarny orzech obniża poziom niebezpiecznego cholesterolu LDL o 4 proc. Poza tym, podobnie, jak inne odmiany orzecha, czarny orzech jest polecany pacjentom z cukrzycą i wysokim ciśnieniem. Powinien być stosowany również w celach profilaktycznych.
Badania wykazały, że juglon ma silne działanie przeciwnowotworowe. Niszczy komórki rakowe, ale jest przy tym bezpieczny dla chorego. Podobne działanie wykazują zawarte w orzechach polifenole, kwasy omega-3 oraz melatonina.