2 z 8Jak działa czarny orzech?
Badania naukowe potwierdziły aktywne działanie związków organicznych, które są zawarte w owocach i łupinach czarnego orzecha. Jeden z nich – brązowy juglon, wykazuje różnorodne właściwości lecznicze w stosunku do organizmu ludzkiego.
Jest on jednym z najsilniejszych naturalnych leków przeciwpasożytniczych. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, zabija bakterie i wiąże metale ciężkie, ułatwiając usunięcie ich z organizmu.
Poza tym juglon jest świetnym środkiem antyseptycznym, zabijającym bakterie (nalewkę warto stosować w okresie przeziębienia) oraz regulującym glikemię (orzechy polecane są dla diabetyków). Wykazano także, że działa antynowotworowo i pomaga przy zaparciach.
Poza juglonem orzechy i ich otoczki zawierają także działające antyseptycznie kwasy organiczne i kwasy tłuszczowe, m.in. obniżający poziom cholesterolu kwas linolenowy, a także flawonoidy, w tym antocyjany, działające przeciwbiegunkowo garbniki i taniny, olejki eteryczne, żelazo, kobalt, mangan oraz normalizujący pracę tarczycy jod. Owoce orzecha czarnego to także źródło witamin – C, B1, B2 oraz beta-karotenu.
Wyciągi oraz krople z orzecha kupimy w sklepach zielarskich. Nie jest to jednak tani produkt. Buteleczka o pojemności 100 ml kosztuje około 55 złotych.