Garść to tylko 22 kcal. Pestki arbuza to prawdziwy superfood
1 z 6Zalety pestek arbuza
Wyciskajmy z lata, ile się da! Trwa sezon na maliny, czereśnie, arbuzy i inne pyszne oraz pełne wielu witamin i składników mineralnych owoce.
Po zbadaniu szypułek truskawek i ogonków u czereśni, czas na pestki arbuza. Czy ty też jesteś w grupie tych osób, które wyrzucają je do kosza? Przyznajemy, my też tak robiliśmy. Po rozmowie z naszym dietetykiem zmieniliśmy jednak zdanie. Już nigdy nie popełnimy tego błędu.
Pestki arbuza można jeść na surowo lub piec. Po wyjęciu z piekarnika są nie tylko niskokaloryczne i pełne właściwości prozdrowotnych, ale i smaczniejsze. Chrupiące pestki skutecznie zastąpią inne niezdrowe przekąski. Ich garść to tylko 22 kcal. Dobrze smakują z oliwą z oliwek, solą, pieprzem cayenne czy sokiem z limonki.
- Można je też dodać do sałatki, owsianki czy zupy. Zmielone i wysuszone pestki, następnie ugotowane w wodzie przez 15 min., wspomagą funkcjonowanie nerek – mówi Kamila Zabłocka, dietetyk.
Okazuje się, że pestki arbuza skrywają w sobie wiele zalet. Jakich? Sprawdźcie sami!
Zobacz również: Utyła po rozstaniu z partnerem. Dzięki jednej zmianie schudła ponad 50 kg