- lek. dent. Konrad Rutkowski
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?
Olśniewający i śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu z nas. Nic dziwnego – podnosi atrakcyjność i przyciąga spojrzenie. Często sprawia, że czujemy się bardziej pewni siebie i mamy lepsze samopoczucie. Czy jednak wystarczą regularne przeglądy dentystyczne, usuwanie kamienia nazębnego i codzienne dbanie o higienę jamy ustnej? Okazuje się, że niekoniecznie. Wpływ na zęby ma bowiem także to, co nakładamy do talerza. Nieestetyczne przebarwienia na zębach mogą powodować takie produkty jak: kawa, herbata, papierosy czy czerwone wino. Na szczęście są również takie, które pozwalają przywrócić piękną biel zębów.
Produkty mleczne
Wapń jest podstawowym materiałem budulcowym kości, dlatego odpowiada również za stan szkliwa i twardość zębów. Dieta, która jest zdrowa dla zębów powinna zatem uwzględniać przetwory mleczne, czyli mleko, maślanki, kefiry lub jogurty naturalne. Niedobór tego minerału w diecie może skutkować problemami z układem kostnym, kruchością zębów, a nawet próchnicą.
Surowa marchew
Marchew to częsty składnik zup i dodatek do dań. Surowa marchew stanowić może smaczną i zdrową przekąskę zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Korzystnie wpływa na stan dziąseł oraz pobudza wydzielanie śliny, która chroni jamę ustną przed bakteriami i wirusami. Gryzienie surowej marchwi przez dzieci ma również wpływ na kształtowanie się zgryzu, dlatego można ją podawać maluchom po wyrżnięciu pierwszych zębów.
Tłuste ryby
Przyswajanie wapnia nie byłoby możliwe, gdyby nie witamina D. Jest ona obecna w tłustych rybach, takich jak: łosoś, śledź, tuńczyk lub makrela. Witamina D ma ogromny wpływ na twardość zębów. Odpowiada również za mineralizację tkanki kostnej oraz regulację gospodarki wapniowej i fosforanowej. Jej niedobór może powodować choroby przyzębia, odwapnienie kości oraz wyższe ryzyko wystąpienia próchnicy.
Brokuły
Koenzym Q10, nazywany witaminą młodości lub witaminą Q nie tylko wygładza skórę, wzmacnia odporność i podnosi poziom energii, ale również korzystnie wpływa na stan dziąseł. Spośród wszystkich warzyw najwięcej koenzymu Q10 jest w brokułach i szpinaku. Spożywanie tych warzyw wspomaga więc profilaktykę paradontozy i zmniejsza ryzyko chorób przyzębia. W brokułach znajdziemy również spore pokłady wapnia, który ma zbawienny wpływ na stan zębów.
Ser żółty
Jedzenie, a dokładniej przeżuwanie żółtego sera wpływa na wzrost poziomu pH płytki nazębnej. Tym samym minimalizuje ono prawdopodobieństwo powstawania stanów zapalnych dziąseł oraz przeciwdziała rozwojowi próchnicy. Dzieje się tak na skutek substancji znajdujących się w serze, które pobudzają wydzielanie śliny i dbają o to, aby poziom pH utrzymywał się na podobnym poziomie bezpośrednio po zjedzeniu nawet plasterka sera. Podobny efekt można osiągnąć sięgając po skończonym posiłku po gumę do żucia. Ser żółty zawiera również difosforany – związki, które często używane są przy produkcji past do zębów.
Truskawki
O tym owocu powinni pamiętać zwłaszcza zwolennicy naturalnego wybielania zębów. Oczywiście spożywanie go nie przyniesie efektów zbliżonych do profesjonalnego zabiegu wybielającego w gabinecie. Może jednak sprawić, że zęby wizualnie będą wyglądały na bielsze. Efekt ten możliwy jest dzięki obecności kwasu jabłkowego. Składnik ten używany jest przez przemysły farmaceutyczne, m.in. do produkcji past wybielających i naturalnie znajduje się właśnie w truskawkach. Owoce warto spożywać również ze względu na właściwości oczyszczające i regenerujące.