Trwa ładowanie...

Cielęcina owijana boczkiem

Avatar placeholder
08.05.2019 13:06
Cielęcina owijana boczkiem
Cielęcina owijana boczkiem (123rf)

Cielęcina należy do jednych z najdelikatniejszych mięs. Często podawana jest dzieciom i polecana osobom na diecie, bowiem jej mięso jest stosunkowo niskokaloryczne. Szczególnie pyszna jest cielęcina nadziewana, którą bardzo prosto przygotować oraz idealnie się sprawdzi jako danie na obiad.

Czas przygotowania: 120 min.

Składniki (na 5 – 6 porcji):

  • 1 kg udźca cielęcego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 g słoniny
  • Przyprawa do Cielęciny KAMIS
Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Sposób przygotowania:

Słoninę pokroić w słupki, dokładnie obtoczyć w przyprawie i włożyć na 15 min. do zamrażalnika. Mięso cielęce naszpikować słupkami słoniny i dobrze natrzeć przyprawą. Boczek pokroić w plastry. Połową plastrów obłożyć wierzch mięsa i obwiązać dokładnie nitką. Resztą boczku wyłożyć dno brytfanny i ułożyć na nim pieczeń. Piec przez ok. 50 min w temp. 190°C polewając sosem z pieczenia. Ewentualnie można podlać odrobiną bulionu lub wody.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie225,33 kcal
Białka15,72 g
Węglowodany0,28 g
Tłuszcze17,89 g
Błonnik0 g
Smacznego!
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze