Cielęcina owijana boczkiem

Cielęcina należy do jednych z najdelikatniejszych mięs. Często podawana jest dzieciom i polecana osobom na diecie, bowiem jej mięso jest stosunkowo niskokaloryczne. Szczególnie pyszna jest cielęcina nadziewana, którą bardzo prosto przygotować oraz idealnie się sprawdzi jako danie na obiad.

Czas przygotowania: 120 min.

Dlaczego warto jeść śniadania?

Składniki (na 5 – 6 porcji):

  • 1 kg udźca cielęcego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 g słoniny
  • Przyprawa do Cielęciny KAMIS

Sposób przygotowania:

Słoninę pokroić w słupki, dokładnie obtoczyć w przyprawie i włożyć na 15 min. do zamrażalnika. Mięso cielęce naszpikować słupkami słoniny i dobrze natrzeć przyprawą. Boczek pokroić w plastry. Połową plastrów obłożyć wierzch mięsa i obwiązać dokładnie nitką. Resztą boczku wyłożyć dno brytfanny i ułożyć na nim pieczeń. Piec przez ok. 50 min w temp. 190°C polewając sosem z pieczenia. Ewentualnie można podlać odrobiną bulionu lub wody.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 225,33 kcal
Białka 15,72 g
Węglowodany 0,28 g
Tłuszcze 17,89 g
Błonnik 0 g

Smacznego!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM