Chleb naszpikowany kwasem foliowym. Kontrowersyjny pomysł Brytyjczyków
Rząd Wielkiej Brytanii dał zielone światło producentom chleba, aby mogli oni wzbogacać mąkę o kwas foliowy. Wszystko w trosce o kobiety w ciąży. Niedobór kwasu foliowego może poważnie uszkodzić płód, czemu chcą zapobiec Brytyjczycy.
1. Kwas foliowy w chlebie
Rząd Wielkiej Brytanii zdecydował, że kwas foliowy zostanie dodany do białej i brązowej mąki. Wszystko w celu, aby zmniejszyć ryzyko wad wrodzonych u dzieci. Jak ma to działać?
Według ekspertów mąkę należy wzbogacić kwasem foliowym, aby zapewnić kobietom jego odpowiednią dawkę we wczesnych miesiącach ciąży.
Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Występuje w zielonych warzywach, takich jak: brokuły, brukselka.
Brak kwasu foliowego jest związany z wadami cewy nerwowej. Może to doprowadzić do stanów zagrażających życiu, takich jak: rozszczep kręgosłupa (gdy kręgosłup dziecka nie rozwija się prawidłowo w macicy) oraz wodogłowia, czyli nagromadzenia płynu w mózgu.
2. Dodanie kwasu foliowego do mąki
Brytyjscy eksperci twierdzą, że dodanie kwasu foliowego do mąki zmniejszy liczbę przypadków wad wrodzonych w Wielkiej Brytanii o 200 rocznie, czyli o około 20 proc. średniej rocznej sumy.
Zdaniem premiera Wielkiej Brytanii Borisa Johnsona, decyzja rządu pozytywnie wpłynie na życie mieszkańców. "Zapewni spokój rodzicom, przyczyni się do poprawy zdrowia ludzi w całym kraju" - twierdzi Boris Johnson.
Z kolei według przeciwników pomysłu, nie ma żadnej gwarancji, że kobiety w ciąży zjedzą wystarczającą ilość chleba, aby otrzymać odpowiednią dawkę kwasu foliowego.
Sceptycy twierdzą, że należy przeprowadzić badania nad możliwymi skutkami ubocznymi, jednak rząd odrzucił ich prośby. Wszystko dlatego, że więcej krajów zdecydowało się dodawać kwas foliowy do mąki. Niektóre badania sugerują, że kwas foliowy pomaga zapobiegać udarom u szerszej populacji.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl