Biały nalot na czekoladzie. Czy mamy się czego obawiać?
Czasem zdarza się, że rozpoczęta tabliczka czekolady nagle zmienia kolor. Zaczyna wyglądać nieapetycznie – zewnątrz pokryta jest białym nalotem. Czy to oznacza, że jest zepsuta? Zdaniem ekspertów - nie zaszkodzi nam. Jednak nalot może świadczyć o złej jakości produktu.
1. Zmiana wyglądu - dlaczego na czekoladzie pojawia się biały nalot?
Na pewno nie raz byliśmy świadkami, gdy czekolada, którą przechowywaliśmy w zróżnicowanych temperaturach zmieniła swój wygląd. Rozpoczęta tabliczka włożona do bardzo ciepłego miejsca lub lodówki, nagle jest pokryta białym nalotem. Przestaje wyglądać apetycznie i może wzbudzić nasz niepokój. Czy jej spożycie nam nie zaszkodzi?
2. Biały nalot na czekoladzie - skąd się bierze?
Zdaniem ekspertów czekolada z białym nalotem jest dobra do spożycia. Skąd więc bierze się zmiana jej wyglądu?
Jest to wykrystalizowany na powierzchni tłuszcz. Gdy czekolada zostaje poddana wahaniom temperatur np. rozpuszcza się, a potem jest schłodzona, tłuszcz zamienia się właśnie w ten mało apetyczny nalot. Nie wpływa to jednak na smak produktu. Jedyne, czego możemy się obawiać to to, że czekolada będzie źle wyglądać.
Warto też zastanowić się, czy produkt, w którym zachodzi taka reakcja jest dla nas odpowiedni. Biały nalot na tabliczce może świadczyć o tym, że składniki, które były użyte do produkcji, nie były wysokiej jakości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl