Zdrowe produkty, które mogą być trujące
Łodyga rabarbaru jest źródłem korzystnych dla zdrowia składników. Jednak jego korzenie i liście zawierają toksyny, które mogą powodować nudności, wymioty i osłabienie. Objawy występują nawet po zjedzeniu niewielkiej ilości tych części rośliny. Łodygę rabarbaru należy dokładnie umyć przed przyrządzeniem.
Ziemniaki
Surowych ziemniaków nie wolno przechowywać w bardzo nasłonecznionych miejscach. Pod wpływem promieni powstaje toksyczny związek chemiczny o nazwie solanina, który może powodować biegunkę, wymioty (trwające od jednego do sześciu dni) czy zapalenie nerek. Sygnałem, że taki proces już miał miejsce, jest zielony kolor tuż pod skórką. Po oddzieleniu tej części, resztę ziemniaka można bezpiecznie spożyć. By uniknąć zatrucia, warzywa należy trzymać w chłodnych i ciemnych pomieszczeniach.
Maniok
Pochodząca z Ameryki Południowej roślina jest bogata w skrobię. W Afryce i krajach łacińskich często zastępuje ziemniaki. Warto jednak wiedzieć, że liście i korzenie manioku zawierają toksyczny cyjanek, który zakłóca pracę żołądka, serca, prowadzi do problemów neurologicznych, wywołuje drgawki i trudności z oddychaniem. Przed podaniem bulwę manioku jadalnego należy dokładnie obrać i ugotować.
Fasola czerwona i biała
Surowa fasola zawiera lektyny, które powodują sklejanie się czerwonych krwinek. Aby nadawała się do spożycia, należy wcześniej ją namoczyć (przez około pięć godzin, a najlepiej całą noc). Po odsączeniu fasolę należy gotować przez około 15 minut - nie będzie wtedy miała negatywnego wpływu na zdrowie.
Grzyby
W przypadku grzybów chodzi o problemy związane z ich identyfikacją. Bardzo łatwo pomylić odmiany jadalne i trujące. Dlatego jeśli nie jesteśmy stuprocentowo pewni, nie podejmujmy prób przyrządzania (obróbka termiczna nie powoduje, że grzyby trujące stają się jadalne). W ten sposób znacznie obniżymy ryzyko niepotrzebnego zatrucia.
Nasiona i pestki owoców
Nasiona i pestki jabłek, gruszek, wiśni, nektarynek, mandarynek czy moreli zawierają amigdalinę. Substancja jest znana jako naturalne lekarstwo na raka, jednak dotychczasowe badania nie potwierdziły jeszcze antynowotworowych właściwości amigdaliny. Należy jednak wiedzieć, że to toksyczny związek, który przeistacza się w cyjanowodór. Spożywana w dużych ilościach wywołuje ból głowy, drgawki, nudności, wymioty, podwyższone tętno oraz ciśnienie krwi. Bez obaw - jeśli nie rozgryziemy pestek i nasion, nie doświadczymy negatywnych skutków.