2 z 7Koktajl jabłowo-szpinakowy
Szpinak – na dźwięk tego słowa większość dzieci nerwowo zaciska usta i odmawia jedzenia. Tymczasem to jedno z najzdrowszych warzyw - zawiera mnóstwo żelaza i witamin. Wzmacnia odporność po zimie i dostarcza składników mineralnych. Niestety, jego smak odstrasza dzieci od jedzenia. Można jednak szpinak przemycić w koktajlu. Jego posmak zdecydowanie przyćmi słodkie jabłko, miód i kilka kropel cytryny.
Składniki:
2 duże, zielone jabłka,
garść liści szpinaku (lub 100 g szpinaku mrożonego),
sok z połowy cytryny lub limonki,
łyżka miodu lub syropu klonowego.
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Dodajemy liście szpinaku, miód i blendujemy. Dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Smacznego!