10 nietypowych zastosowań soli. Poznaj je wszystkie
Sól jest nieodłącznym elementem każdej kuchni i gotowania. Mamy sól kamienną, morską, himalajską, a nawet hawajską. Może być gruboziarnista, sypka, jodowana, a także wzbogacana przyprawami, np. bazylią.
Wciąż trwają debaty co do jej wartości odżywczych, jednak spożywana w rozsądnych ilościach jest doskonałym źródłem np. sodu.
Badacze na pewno nie będą mieli nic przeciwko nagięciu zasad umiarkowanego spożycia soli w przedstawionych przez nas niecodziennych zastosowaniach.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Naturalne sposoby barwienia jajek
Sól na spaleniznę
Przypalone mięso, tłuszcz, a zwłaszcza mleko, pozostawiają po sobie przykrą, trudną do usunięcia spaleniznę.
Żeby szybko się jej pozbyć, płytę grzewczą posyp solą i po kłopocie. Teraz będziesz mieć jeden problem z głowy, kiedy podczas gotowania masy do przełożenia świątecznego wafla, z garnka wykipi mleko.
Sól doskonale poradzi sobie też z przypaloną powierzchnią żelazka. Aby pozbyć się przebarwień, na pergamin, np. ten do pieczenia, nasyp sól. Następnie rozgrzej żelazko do maksymalnej temperatury i ''wyprasuj'' papier.
Pamiętaj! Nie używaj soli gruboziarnistej – porysujesz delikatną powłokę.
Zobacz też: Pakowanie prezentów DIY
Sól na plamy
Plamy z błota potrafią być uciążliwe. Teraz, kiedy twoje dziecko lub zwierzak wpadnie na ulubiony dywan, pozostawiając na nim brudne plamy, po prostu zasyp je solą. Odczekaj chwilę i odkurz dywan, a pozbędziesz się kłopotu.
Solą możesz wyczyścić również plamy na marmurowej posadzce lub elementach wykonanych z kamienia. Mieszanka soku z cytryny i soli zdziała cuda. Jeśli później przetrzesz brudne miejsce wodą z mydłem i spłuczesz, palmy znikną.
Biała bohaterka sprawdzi się też przy odświeżaniu bieli firanek i chusteczek. Serwetki namocz w roztworze wody z solą, natomiast firanki wybiel, dodając garść soli do płukania. Tkaniny będą białe i sztywne.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Sól a gotowanie
Najbardziej oczywistym zastosowaniem soli w kuchni jest dodawanie jej do potraw, ale ty razem nie o to chodzi.
Kiedy chcesz usmażyć coś w małej ilości tłuszczu, a twoja patelnia przypala i powoduje, że potrawy się do niej przyklejają, posyp ja solą. Gruba warstwa soli podgrzana prawie do przypalenia sprawi, że na powłoce patelni powstanie coś na kształt warstwy ochronnej. Po zastosowanej kuracji, przetrzyj powierzchnię patelni ręcznikiem papierowym.
Kolejnym kuchennym trikiem jest posypanie deski do krojenia solą gruboziarnistą. Dzięki temu patentowi wyfiletujesz rybę bez strachu, że będzie ślizgać się po desce.
Zobacz też: Pomysł na zdrowy i nietuczący deser
Sól na przymarzanie i jako utrwalacz
Pojemnik na kostki lodu ma to do siebie, że wycierany nawet kilkakrotnie po napełnieniu, wciąż jest mokry. Prawdopodobnie niemożliwym jest doniesienie tacki do zamrażarki bez uronienia kropli wody.
Jeśli np. pojemnik na lód ciągle przymarza do dna zamrażarki, posyp je solą. Zadziała jak zimowa ochrona chodników i nie dopuści, by plastik się przykleił.
Sól z wodą możesz również zastosować jako ''kąpiel'' dla nowej szczotki z naturalnego włosia. Mikstura przedłuży jej trwałość, nie mechacąc włosia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl