Sałatka coleslaw - jak ją przygotować?
Sałatka coleslaw to jedna z najbardziej popularnych sałatek na świecie. Klasyczne składniki sprawiają, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Poniżej przepis na tę pyszną, idealną w ramach przekąski, sałatkę.
Składniki:
- średnia główka czerwonej kapusty,
- 2 duże marchewki,
- 2 cebule,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki octu,
- sok z połówki cytryny,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
Majonez, mleko, cukier, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz umieść w misce, w której będzie serwowana sałatka. Dokładnie mieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Poszatkuj kapustę i cebulę, zetrzyj marchewki. Wszystkie warzywa wymieszaj razem z wcześniej przygotowanym sosem i odstaw do lodówki, aż się porządnie schłodzi. Podawaj z grzankami.
1. Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
- kalorie: 132,81 kcal,
- białka: 2,15 g,
- węglowodany: 11,87 g,
- tłuszcze: 8,13 g,
- błonnik: 3,07 g.
1. Właściwości zdrowotne sałatki
Głównym składnikiem najsłynniejszej sałatki, nadającym charakter tej potrawie jest kapusta. Warto przyjrzeć się z bliska temu warzywu, gdyż jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych.
Kapusta zawiera wiele minerałów, takich jak fosfor, mangan, miedź, sód, siarka, potas, wapń i żelazo oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E i C.
Dzięki bogatym pokładom siarki wpływa na poprawę wyglądu paznokci, włosów oraz skóry, więc działa na nasz organizm od wewnątrz i na zewnątrz.
Posiada także dość niecodzienną właściwość regulowania ciepłoty ciała. Poza wszystkim jednak to bardzo smaczne warzywo.