Dieta dla dzieci z refluksem

Dieta dla dzieci z refluksem powinna przede wszystkim stronić od potraw zawierających dużą ilość tłuszczów. Dozwolone są natomiast chude gatunki mięs, takie jak cielęcina, schab, mięso królika, drób, szynki wieprzowe i drobiowe oraz polędwica. Uczucie palenia w gardle i skutki działania soku żołądkowego na przełyk można zniwelować poprzez spożywanie zup i rosołów oraz picie herbat ziołowych regulujących pracę układu pokarmowego.

Dieta dla dzieci z refluksemDieta dla dzieci z refluksem
Źródło zdjęć: © 123rf

Refluks u dzieci

Refluks żołądkowo-przełykowy dotyka wiele osób, zwłaszcza dorosłych. Cierpią na niego jednak również dzieci, zwłaszcza maluchy z nadwagą lub otyłością. Za najbardziej typowy objaw refluksu uważana jest zgaga, odczuwana jako pieczenie albo palenie w okolicy przełyku. Wywołuje ją sok żołądkowy, który cofa się w przewodzie pokarmowym i drażni delikatną ścianę przełyku. Zgaga występuje z reguły w czasie zmiany pozycji ciała lub w czasie wysiłku fizycznego. Towarzyszy jej przykre uczucie gorzkiego lub kwaśnego smaku w ustach. Przyczyną refluksu jest zarzucanie treści żołądkowej do gardła z powodu nieprawidłowego działania dolnego zwieracza przełyku. Na osłabienie objawów refluksu korzystnie wpływa zmiana stylu życia i właściwa dieta.

Produkty spożywcze dozwolone w chorobie refluksowej

Do produktów, które można podawać dziecku z refluksem, należą:

  • chude gatunki mięs i wędlin – cielęcina, schab, mięso królika, kurczak, indyk, szynka wieprzowa i drobiowa, polędwica,
  • chude produkty mleczne – jogurty, kefiry, maślanki z obniżoną zawartością tłuszczu,
  • potrawy gotowane, duszone, pieczone w folii lub gotowane na parze,
  • warzywa, takie jak marchew, ziemniaki, kalafior, szpinak, buraki,
  • niektóre zioła i przyprawy, takie jak świeża bazylia, oregano, czosnek, szałwia, koperek, rozmaryn,
  • ciasta drożdżowe lub biszkoptowe,
  • niegazowana woda mineralna,
  • ziołowe herbaty, z wyjątkiem herbaty miętowej.

Jak pozbyć się zgagi w ciąży?

Produkty spożywcze niewskazane w chorobie refluksowej

Do produktów, których należy unikać w diecie dziecka przy problemach z refluksem, należą:

  • tłuste gatunki mięs i wędlin – tłusta wieprzowina, mięso gęsi, kaczka, golonka, żeberka, baleron, salami, pasztety, tłuste kiełbasy, salceson,
  • tłusty nabiał – żółte sery, serki topione, sery pleśniowe i typu fromage,
  • fast-food – hamburgery, hot-dogi, frytki, cheeseburgery,
  • potrawy smażone,
  • warzywa, takie jak cebula,ogórki, pomidory,
  • potrawy z dodatkiem octu – marynowane grzyby, warzywa i owoce, surówki i sałatki z dodatkiem sosu winegret,
  • ostre przyprawy – pieprz, curry, chili, ostra papryka, papryczki pepperoni,
  • wyroby czekoladowe – batony, czekolady, ciasta, torty, cukierki,
  • napoje gazowane,
  • soki: pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, pomidorowy,
  • mocna herbata.

Posiłki dla dzieci z refluksem

Posiłki dla dzieci z refluksem wcale nie muszą być ujednolicone, a dieta dziecka uboga. Najważniejsza jest postać, w jakiej podawane są produkty spożywcze. Kaszki i produkty mleczne należy zagęszczać skrobią lub mączką z ziaren chlebowca świętojańskiego. Warto też dawać dziecku do jedzenia gotowane chude mięso, pokrojone w kawałki oraz buliony warzywne. Zamiast soków owocowych można podawać maluchowi bardziej gęste płyny, takie jak przeciery czy musy owocowe zagęszczone skrobią.

Można też przyrządzić dziecku rybę pieczoną w folii, z odrobiną rozpuszczonego masła i z ziołami – tymiankiem lub koprem. Jeśli maluch lubi przyprawione dania, można dorzucić natkę pietruszki, a do mięs – bazylię. Dziecko będzie jadło z apetytem, gdy do gotowanego mięsa przygotujesz sos na bazie żółtka, lekkiego warzywnego wywaru i skrobi. Dziecko z refluksem powinno też jeść gotowane warzywa, takie jak marchew, pietruszka, buraczki, cukinia. Należy jednak unikać w diecie warzyw wzdymających (groch, fasola, bób, kalafior, kapusta, brukselka, brokuły), które powodują powstawanie gazów w jelitach i nasilają objawy refluksu. Ostatni posiłek w ciągu dnia trzeba spożyć przynajmniej na dwie godziny przed snem.

Źródła

  1. Albrecht P., Szajewska H., Jak żywić niemowlęta i małe dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3829-3.
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące