Wymienniki węglowodanowe
Wymienniki węglowodanowe pozwalają kobietom w ciąży cierpiącym na cukrzycę urozmaicać dietę. Dieta w cukrzycy ciążowej nie musi być monotonna, jeśli tylko sięgniesz po substytucyjne produkty spożywcze o podobnym indeksie glikemicznym. Wymiennik węglowodanowy to termin używany w diabetologii służący do porównywania ze sobą produktów, które zawierają taką samą ilość węglowodanów i powodują podobny wzrost glikemii we krwi. Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) to jakieś 10-12 g przyswajalnych węglowodanów zawartych w określonej ilości pożywienia, co odpowiada 50-70 kcal. Np. 1 WW zawarty jest w średniej wielkości ziemniaku oraz w kromce razowego chleba o masie 20 g.
Tabele wymienników węglowodanowych
Przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia zostały opracowane specjalne tabele z wymiennikami węglowodanowymi, które pomagają osobom z cukrzycą urozmaicać dietę. Podane w tabeli ilości wymienników węglowodanowych, możliwe do spożycia przez chorego, np. 2 WW – pozostawiają do wyboru albo dwa średniej wielkości ziemniaki, albo dwie kromki razowego chleba. Poniżej znajdziesz tabele wymienników węglowodanowych określonych grup produktów spożywczych.
Stosowanie wymienników węglowodanowych
Słodycze
Pieczywo i ciasto
Produkty zbożowe
Produkty mleczne
Owoce i przetwory owocowe
Warzywa
Ziemniaki i produkty ziemniaczane
Wymienniki węglowodanowe w prosty sposób pozwalają zastępować określone porcje jednych produktów żywieniowych odpowiednimi porcjami innych, dostarczających tyle samo węglowodanów. Najlepiej wymieniać produkty z tej samej grupy żywieniowej, np. jedne owoce zastępować innymi owocami. Na opakowaniach wielu produktów podawana jest zawartość składników odżywczych. Na jej podstawie można obliczyć ilość zjedzonych WW. Inaczej jest w przypadku żywności kupowanej „na sztuki” lub „na wagę”. To właśnie dla niej zostały opracowane tabele wymienników węglowodanowych.
Joanna Krocz