Wybrane przepisy z książki "Zielenina na talerzu" Magdalena Cielenga-Wiaterek

Kolorowa surówka pełna witamin, którą można zjeść nie tylko do obiadu,ale także, na przykład, z kanapkami. Jeżeli lubicie pikantne smaki, dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Składniki na 4 porcje:

  • 2 małe marchwie
  • 1 średni burak
  • 1 średnie jabłko
  • ¼ szklanki ziaren słonecznika

Na sos:- 3 łyżki nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju rzepakowego - 2 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka miodu lub syropu – klonowego albo z agawy - ½ łyżeczki soli - ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki - 1 łyżeczka posiekanego koperku

Składniki sosu energicznie mieszamy z ziołami, aż się połączą. Warzywa i jabłko myjemy, obieramy i trzemy na największych oczkach tarki. Dodajemy uprażony słonecznik, wlewamy sos, mieszamy. Serwujemy od razu.

/ 4Muffinki z gruszkami i suszonymi daktylami

Składniki na 12 sztuk:

  • 225 g razowej mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 100 g suszonych, drylowanych, niesiarkowanych daktyli
  • 1 duża gruszka o wadze około 250 g lub 2 mniejsze
  • 250 g jogurtu naturalnego lub 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 jajka (oznaczone 0 lub 1)
  • ¼ szklanki melasy buraczanej
  • 90 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, formę natłuszczamy.
Daktyle siekamy, gruszkę kroimy w dość drobną kostkę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Osobno łączymy jogurt z jajkami i melasą, a potem z masłem. Pokrojone owoce dodajemy do suchych składników i znów dokładnie mieszamy. Wlewamy mokre składniki, wszystko mieszamy tylko do momentu połączenia – mają zostać grudki.
Ciasto nakładamy do foremki, do ¾ jej wysokości. Pieczemy 20–25 minut, aż wbity w ciasto patyczek okaże się suchy. Chwilę studzimy muffinki w formie, potem wyjmujemy je na kratkę.

/ 4Owsianka z żurawiną

Słodycz tej owsianki, uzyskaną za sprawą gruszek i miodu, przełamują kwaskowate kuleczki żurawiny. Proponowane śniadaniowe danie ma kremową, aksamitną konsystencję, dzięki czemu smakuje prawie jak deser.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka pełnoziarnistych płatków owsianych
  • ½ laski wanilii
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • ¼ szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 100 g świeżych lub mrożonych żurawin
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki posypki z ziaren i nasion

Laskę wanilii przekrawamy na pół, wyskrobujemy ziarenka.
Płatki owsiane zalewamy mlekiem, dodajemy wyskrobane ziarenka wanilii i samą laskę. Zagotowujemy, po czym gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż płatki wchłoną mleko (maksymalnie 20 minut).
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, ścieramy do owsianki. Dodajemy umytą żurawinę i syrop klonowy lub miód oraz posypkę. Serwujemy ciepłe.

/ 4Burgery z kaszy jaglanej, fasoli i pieczonych buraków

Radośnie różowe burgery pełne zdrowych składników. Najlepiej smakują z domowymi bułeczkami burgerowymi i pieczonymi frytkami selerowymi z rozmarynem.

Składniki na 12 sztuk:

  • 100 g suchej białej fasoli (do namoczenia na noc) lub 1 puszka fasoli o wadze 400 g
  • ½ szklanki sparzonej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 upieczone buraki o łącznej wadze około 200 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego + 2 dodatkowe łyżki oleju oleju do smażenia
  • ½ szklanki ziaren słonecznika

Do podania:- ½ szklanki tahiny - marynowana pieczona papryka - dowolne kiełki - jarmuż

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Buraki szorujemy, wycieramy i umieszczamy w zamykanym żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy do piekarnika (nie musi być rozgrzany) i pieczemy 45–60 minut, w zależności od wielkości buraków. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia, zimne obieramy.

Kaszę zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do całkowitej miękkości, czyli 15–20 minut. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, odcedzamy.

Jeśli używamy suchej fasoli, płuczemy ją, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, około 45 minut, po czym odcedzamy. Z kolei fasolę z puszki tylko płuczemy i odcedzamy.

Fasolę, buraki, czosnek i 4 łyżki oleju miksujemy w malakserze na gładką masę. Łączymy ją z kaszą, doprawiamy i dodajemy słonecznik. Wszystko dokładnie mieszamy.

Mokrymi dłońmi formujemy burgery i smażymy na natłuszczonej pozostałymi 2 łyżkami oleju patelni, aż się zrumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podajemy w bułeczkach posmarowanych z wewnętrznej strony tahiną. Na spód kładziemy liście jarmużu, na nie burger, który przykrywamy plasterkiem marynowanej papryki, a na to kiełki.
Bułeczki burgerowe

Miękkie i puszyste bułeczki, świetne nie tylko do wegetariańskich burgerów.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej - 2 szklanki razowej mąki orkiszowej - 4 łyżki oleju słonecznikowego - 1 łyżeczka świeżych drożdży - 1⅛ szklanki mleka roślinnego + 2 dodatkowe łyżki - 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego - 1 łyżeczka soli - 1–2 łyżki niełuskanego sezamu

W letniej wodzie rozrabiamy drożdże, dodajemy mleko oraz olej, mieszamy trzepaczką. Łączymy z wymieszanymi mąkami i solą. W robocie kuchennym lub ręcznie wyrabiamy miękkie, elastyczne i lekko klejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około półtorej godziny) lub na noc do lodówki. Wyrabiamy ponownie. Ciasto ważymy, otrzymany wynik dzielimy przez 12 i zgodnie z tym podziałem odważamy kolejne porcje ciasta na poszczególne bułeczki. Każdą porcję wyrabiamy, formujemy w kształt kuli, lekko spłaszczamy i odkładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia – na około 45 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Gdy ciasto na bułeczki wyraźnie urośnie, delikatnie smarujemy je pędzelkiem zanurzonym w mleku i posypujemy sezamem. Pieczemy 12–15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Gotowe bułeczki studzimy na kratce.

/ 4Frytki selerowe z rozmarynem

Warzywa korzeniowe bardzo zyskują na smaku po upieczeniu. Nie inaczej jest z selerem, który staje się wtedy słodkawy. Takie frytki świetnie komponują się z pikantną lutenicą, ajwarem albo domowym keczupem.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g selera
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka grubej soli morskiej
  • lutenica lub ajwar do podania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Seler myjemy, obieramy i kroimy na frytki. W sporej misce mieszany olej z rozmarynem, wrzucamy pałeczki selerowe i dalej mieszamy, aż olej dokładnie je otoczy. Wykładamy je na blachę, pieczemy do miękkości, czyli 20–25 minut. Frytki serwujemy gorące, posypane solą, a obok podajemy w naczynku ostry sos do maczania.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące