Wybrane przepisy z książki "Zielenina na talerzu" Magdalena Cielenga-Wiaterek
Kolorowa surówka pełna witamin, którą można zjeść nie tylko do obiadu,ale także, na przykład, z kanapkami. Jeżeli lubicie pikantne smaki, dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Składniki na 4 porcje:
- 2 małe marchwie
- 1 średni burak
- 1 średnie jabłko
- ¼ szklanki ziaren słonecznika
Na sos:- 3 łyżki nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju rzepakowego - 2 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka miodu lub syropu – klonowego albo z agawy - ½ łyżeczki soli - ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki - 1 łyżeczka posiekanego koperku
Składniki sosu energicznie mieszamy z ziołami, aż się połączą. Warzywa i jabłko myjemy, obieramy i trzemy na największych oczkach tarki. Dodajemy uprażony słonecznik, wlewamy sos, mieszamy. Serwujemy od razu.
Muffinki z gruszkami i suszonymi daktylami
Składniki na 12 sztuk:
- 225 g razowej mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 100 g suszonych, drylowanych, niesiarkowanych daktyli
- 1 duża gruszka o wadze około 250 g lub 2 mniejsze
- 250 g jogurtu naturalnego lub 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 jajka (oznaczone 0 lub 1)
- ¼ szklanki melasy buraczanej
- 90 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, formę natłuszczamy.
Daktyle siekamy, gruszkę kroimy w dość drobną kostkę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Osobno łączymy jogurt z jajkami i melasą, a potem z masłem. Pokrojone owoce dodajemy do suchych składników i znów dokładnie mieszamy. Wlewamy mokre składniki, wszystko mieszamy tylko do momentu połączenia – mają zostać grudki.
Ciasto nakładamy do foremki, do ¾ jej wysokości. Pieczemy 20–25 minut, aż wbity w ciasto patyczek okaże się suchy. Chwilę studzimy muffinki w formie, potem wyjmujemy je na kratkę.
Owsianka z żurawiną
Słodycz tej owsianki, uzyskaną za sprawą gruszek i miodu, przełamują kwaskowate kuleczki żurawiny. Proponowane śniadaniowe danie ma kremową, aksamitną konsystencję, dzięki czemu smakuje prawie jak deser.
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka pełnoziarnistych płatków owsianych
- ½ laski wanilii
- 2 szklanki mleka roślinnego
- ¼ szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
- 100 g świeżych lub mrożonych żurawin
- 2 gruszki
- 2 łyżki posypki z ziaren i nasion
Laskę wanilii przekrawamy na pół, wyskrobujemy ziarenka.
Płatki owsiane zalewamy mlekiem, dodajemy wyskrobane ziarenka wanilii i samą laskę. Zagotowujemy, po czym gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż płatki wchłoną mleko (maksymalnie 20 minut).
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, ścieramy do owsianki. Dodajemy umytą żurawinę i syrop klonowy lub miód oraz posypkę. Serwujemy ciepłe.
Burgery z kaszy jaglanej, fasoli i pieczonych buraków
Radośnie różowe burgery pełne zdrowych składników. Najlepiej smakują z domowymi bułeczkami burgerowymi i pieczonymi frytkami selerowymi z rozmarynem.
Składniki na 12 sztuk:
- 100 g suchej białej fasoli (do namoczenia na noc) lub 1 puszka fasoli o wadze 400 g
- ½ szklanki sparzonej kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 upieczone buraki o łącznej wadze około 200 g
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego + 2 dodatkowe łyżki oleju oleju do smażenia
- ½ szklanki ziaren słonecznika
Do podania:- ½ szklanki tahiny - marynowana pieczona papryka - dowolne kiełki - jarmuż
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Buraki szorujemy, wycieramy i umieszczamy w zamykanym żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy do piekarnika (nie musi być rozgrzany) i pieczemy 45–60 minut, w zależności od wielkości buraków. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia, zimne obieramy.
Kaszę zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do całkowitej miękkości, czyli 15–20 minut. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, odcedzamy.
Jeśli używamy suchej fasoli, płuczemy ją, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, około 45 minut, po czym odcedzamy. Z kolei fasolę z puszki tylko płuczemy i odcedzamy.
Fasolę, buraki, czosnek i 4 łyżki oleju miksujemy w malakserze na gładką masę. Łączymy ją z kaszą, doprawiamy i dodajemy słonecznik. Wszystko dokładnie mieszamy.
Mokrymi dłońmi formujemy burgery i smażymy na natłuszczonej pozostałymi 2 łyżkami oleju patelni, aż się zrumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy w bułeczkach posmarowanych z wewnętrznej strony tahiną. Na spód kładziemy liście jarmużu, na nie burger, który przykrywamy plasterkiem marynowanej papryki, a na to kiełki.
Bułeczki burgerowe
Miękkie i puszyste bułeczki, świetne nie tylko do wegetariańskich burgerów.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej
- 2 szklanki razowej mąki orkiszowej
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 1⅛ szklanki mleka roślinnego + 2 dodatkowe łyżki
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 1–2 łyżki niełuskanego sezamu
W letniej wodzie rozrabiamy drożdże, dodajemy mleko oraz olej, mieszamy trzepaczką. Łączymy z wymieszanymi mąkami i solą. W robocie kuchennym lub ręcznie wyrabiamy miękkie, elastyczne i lekko klejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około półtorej godziny) lub na noc do lodówki. Wyrabiamy ponownie. Ciasto ważymy, otrzymany wynik dzielimy przez 12 i zgodnie z tym podziałem odważamy kolejne porcje ciasta na poszczególne bułeczki. Każdą porcję wyrabiamy, formujemy w kształt kuli, lekko spłaszczamy i odkładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia – na około 45 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Gdy ciasto na bułeczki wyraźnie urośnie, delikatnie smarujemy je pędzelkiem zanurzonym w mleku i posypujemy sezamem. Pieczemy 12–15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Gotowe bułeczki studzimy na kratce.
Frytki selerowe z rozmarynem
Warzywa korzeniowe bardzo zyskują na smaku po upieczeniu. Nie inaczej jest z selerem, który staje się wtedy słodkawy. Takie frytki świetnie komponują się z pikantną lutenicą, ajwarem albo domowym keczupem.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g selera
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka grubej soli morskiej
- lutenica lub ajwar do podania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Seler myjemy, obieramy i kroimy na frytki. W sporej misce mieszany olej z rozmarynem, wrzucamy pałeczki selerowe i dalej mieszamy, aż olej dokładnie je otoczy. Wykładamy je na blachę, pieczemy do miękkości, czyli 20–25 minut. Frytki serwujemy gorące, posypane solą, a obok podajemy w naczynku ostry sos do maczania.