WAŻNE
TERAZ

Weto Nawrockiego ws. kryptowalut. Sejm zagłosował

Wirusy, bakterie i szkodniki - co kryje się w towarze na wagę?

Kupujesz żelki na wagę, bakalie, a może ciastka stojące na ladzie bez przykrycia? Mogą kryć się w nich niewidoczni gołym okiem nieproszeni lokatorzy: pasożyty i bakterie.

Żelki kupowane na wagęŻelki kupowane na wagę
Źródło zdjęć: © 123RF
Dorota Krupińska-Ziętkowska

Studentki z Wielkiej Brytanii, przy wsparciu Instytutu Technologii w Sligo, zainteresowały się się słodyczami na wagę. A dokładniej - sprawdziły, co znajduje się w niezapakowanych słodkościach. Pod lupę wzięły także łopatki, którymi nakłada się słodycze. Przebadały pod mikroskopem dokładnie pojemniki, w których trzyma się produkty. Ich badania udowodniły, że w pudełkach, na łyżkach do nakładania, a przede wszystkim na łakociach znajduje się wiele pasożytów i bakterii, nawet gronkowiec złocisty. W Polsce wcale nie jest lepiej.

Wirusy i szkodniki

Stoiska z towarem na wagę są dość popularne. Taka forma zakupów odpowiada wielu konsumentom. Produkty są tańsze i możemy nałożyć taką ilość, jaka nam odpowiada. Kuszą więc wielobarwne w przeróżnych kształtach żelki, mieszanki orzechowe, suszone owoce czy pestki nasion. ****

Ale w plastikowych gablotach wypełnionych specjałami kryć się mogą również niebezpieczne zarazki.

-Wirusy i bakterie na produktach spożywczych mają zdolność długiego przeżycia. Bakterie mogą namnażać się, szczególnie w produktach o wysokiej wilgotności, np na ciastkach - mówi serwisowi WP parenting Piotr Pietura, kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznejw Lublinie.

Bakterie dostają się tam, np. drogą kropelkową -  wraz ze śliną kaszlących osób. ****

Ale w gablotach pełnych łakoci znaleźć można również włosy, naskórek, kurz. Pozostają także w nich substancje chemii gospodarstwa domowego, których używa się do czyszczenia pojemników.

  • Nie rzadko trafiają się ciała obce czy szkodniki, np. larwy moli albo owady, które wpadną przez otwarte okno w sklepie - tłumaczy Pietura.

Żywność trzeba chronić

  • Żywność na każdym etapie - od produkcji do sprzedaży - musi być chroniona. Szczególnie niepakowaną żywność należy zabezpieczyć przed kupującymi tak, by uchronić ją przed zanieczyszczeniami - twierdzi inspektor sanepidu.

  • Niedopuszczalne jest, że towar leży wyeksponowany na ladach czy w półotwartych gablotach – dodaje.

Źródłem bakterii mogą być również rękawiczki do nakładania produktów.  - Zdarza się, że w czasie kontroli widzimy jednorazowe rękawice, które używane były tak wiele razy, że zmieniły swój kształt, nie wspominając już o tym, że są brudne - dodaje inspektor.

Często szufelki, szczypce i łopatki do nakładania produktów spożywczych leżą w miejscach przypadkowych, które z higieną nie mają wiele wspólnego.

Aromat ulatuje, powstaje pleśń

Na produktach kupowanych luzem łatwo o pleśń. W orzeszkach ziemnych i ziarnach zbóż wytworzyć mogą się grzyby zwane aflatoksynami, które powodują dolegliwości trawienne.

Wszelkie pestki czy suszone owoce nie lubią wahań temperatury czy zmian wilgotności. Szybko tracą zapach i smak.

Zanim kupimy towar na wagę, sprawdźmy, jak jest przechowywany, kto ma do niego dostęp i jak wygląda łopatka do nakładania. Tylko w ten sposób możemy ograniczyć ryzyko zatrucia u siebie i dzieci.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące