Trzy rzeczy, które pediatra wyrzuciła ze swojej kuchni. To samo radzi innym rodzicom

Wraz z początkiem wakacji wielu rodziców uzupełnia spiżarnie w nadziei na beztroskie lato. Jednak, jak ostrzega amerykańska pediatra dr Manasa Mantravadi, sezon upałów to także idealny moment, by zwrócić uwagę na zagrożenia, jakie czyhają na najmłodszych w naszej własnej kuchni. I to nie tylko w jedzeniu.

Trzy rzeczy, które pediatra wyrzuciła ze swojej kuchni. To samo radzi innym rodzicomTrzy rzeczy, które pediatra wyrzuciła ze swojej kuchni. To samo radzi innym rodzicom
Źródło zdjęć: © Getty/Linkedin

Dobre nawyki zaczynają się w dzieciństwie

Jako lekarz i matka dr Mantravadi od lat interesuje się wpływem środowiska domowego na zdrowie dzieci. To właśnie z myślą o ich bezpieczeństwie wyeliminowała ze swojego otoczenia trzy powszechnie używane rzeczy, które mogą zaburzać rozwój dzieci, zwłaszcza w pierwszych latach życia.

Plastik – cichy wróg w wysokiej temperaturze

Choć plastikowe sztućce, pojemniki czy torebki wydają się niegroźne, to w upale mogą stać się tyglem toksyn. Wysoka temperatura sprzyja przenikaniu mikroplastików oraz tzw. "wiecznych chemikaliów" (PFAS) do jedzenia i napojów.

Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy dziecko zjada posiłek z plastikowego pojemnika po tym, jak ten przebywał godzinami w nagrzanym samochodzie lub plecaku.

Toksyczne kosmetyki. Naukowcy alarmują: ponad połowa zawiera szkodliwą substancję

Mikroplastiki gromadzą się w organizmie, a niektóre z zawartych w nich substancji mogą zakłócać gospodarkę hormonalną, wpływać na rozwój układu nerwowego i odpornościowego. Dzieci są na nie szczególnie wrażliwe, bo ich organizmy dopiero się kształtują.

Agresywna chemia

Drugi wróg to silne detergenty stosowane do czyszczenia kuchni. Zamiast nich pediatra stosuje prostą i bezpieczną alternatywę: mieszankę octu i sody oczyszczonej. Jak podkreśla, domowa chemia może zawierać lotne związki organiczne (VOC), które drażnią drogi oddechowe i mogą nasilać objawy astmy, szczególnie u dzieci.

Proste rozwiązania z domowej spiżarni potrafią skutecznie zdezynfekować powierzchnie bez ryzyka wdychania szkodliwych oparów.

Przekąski w przebraniu zdrowia

Kolejna rzecz, z której dr Mantravadi całkowicie zrezygnowała, to produkty "dla dzieci", które w rzeczywistości są pełne cukru i konserwantów. Kolorowe płatki, żelki, napoje owocowe – choć reklamowane jako odpowiednie dla najmłodszych – nierzadko zawierają nadmiar cukrów prostych, tłuszczów trans i dodatków do żywności.

Spożywanie ich w nadmiarze nie tylko sprzyja otyłości, ale także zaburza regulację apetytu, pogarsza koncentrację i może przyczyniać się do rozwoju insulinooporności już w dzieciństwie.

Czym zastąpić to, co szkodliwe?

Zainspirowana zaleceniami Amerykańskiej Akademii Pediatrii z 2018 roku, dr Mantravadi postawiła na stal nierdzewną i szkło – dwa materiały, które nie przenikają do jedzenia i są wielokrotnie przebadane pod względem bezpieczeństwa.

Lekarka zwraca uwagę, że dzieci uczą się głównie przez obserwację. To, co widzą w domu – jak i na czym jedzą, jaką strukturę ma posiłek – kształtuje ich podejście do jedzenia na całe życie. Rodzice są pierwszymi nauczycielami zdrowego odżywiania przez codzienne wybory, podkreśla.

Dr Mantravadi przypomina, że nie chodzi tylko o eliminowanie ryzyka teraz, ale o budowanie podstaw dla długiego, zdrowego życia.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. dr manasa mantravadi
Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące